Kotorska služba spasila turistu sa brda Vrmac

Služba zaštite i spašavanja (SZS) Kotor minulog vikenda spasila je državljanina Novog Zelanda koji se tokom planinarenja izgubio na brdu Vrmac.

Komandir SZS-a Maksim Mandić kazao je za Radio Kotor da se turista žalio da ne može da nađe put i da ga treba spustiti.

„Uputili smo šest vatrogasaca. Karakteristično za ovu intervenciju jeste da je čovjek, iako smo preko OKC-a tražili da stupe u kontakt sa njim i da traže od njega da se ne pomijera, stalno mijenjao poziciju. To nam je izuzetno otežavalo pronalaženje, pa smo iz tog razloga aktivirali dron sa termovizijskom kamerom. Locirali smo ga i pronašli oko 20 časova. Nalazio se daleko van staze u nepristupačnom dijelu Vrmca“, kazao je Mandić, dodajući da je spasiocima bilo potrebno oko dva sata da osobu spuste do Gornjeg Stoliva.

Podsjeća da su inostrani turisti i tokom ljetnjih mjeseci odlazili u planinarenje bez adekvatne opreme, pri čemu o svojoj namjeri nisu obavještavali vlasnike smještaja.

„Dok se nešto ne uradi sistemski, mislim da je svaka priča o kažnjavanju i naplatama ovakvih intervencija suvišna“, konstatuje Mandić.

Apeluje na izdavaoce privatnog smještaja i hotelijere na području grada da svojim gostima koji namjeravaju da idu na planinarenje ukažu na potrebu korištenja adekvatne opreme i angažovanje stručnog vodiča.

„Da im skrenu pažnju da je odlazak na planinarenje, odnosno na hajking, kako se popularno zove, bez adekvatne opreme nemoguće i da stvara problem, kako lokalnoj Službi zaštite i spašavanja, tako i njima, jer se nerijetko događa da moraju da ostanu cijelu noć“, poručio je Mandić.

Foto: Vatrogasna jedinica Kotor

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA