Kotor: Polomljena ograda ispred katedrale Svetog Tripuna

Dio kamene ograde na ulazu u katedralu Svetog Tripuna polomljen je, prenosi Radio Kotor.

Kako je tom portalu saopšteno iz Komunalne policije (KP) Opštine Kotor, njihovi službenici su izašli na lice mjesta i sačinili službenu zabilješku.

„Predstavnik Kotorske biskupije nas je informisao da su 9. januara zatekli ogradu polomljenu. Mi smo sačinili službenu zabilješku, te o događaju obavijestili Odjeljenje bezbjednosti“, izjavila je za Radio Kotor načelnica Komunalne policije Vesna Balandžić.

Foto: Radio Kotor

Arhitektica Zorica Čubrović koja je bila rukovoditeljka radova na istraživanju, statičkoj, sanaciji i restauraciji katedrale u periodu od 1988. do 2000. godine, danas je pogledala i fotografisala oštećenje.

Za Radio Kotor saopštava da je ograda nastala kada i zvonici, odnosno u restauraciji poslije velikog zemljotresa od 1667. godine, u kojem je bilo oštećeno pročelje katedrale, a stari romanički zvonici srušeni.

„Tom prilikom je i ulazni portal u katedrali bio uništen. Dakle, ova ograda je jedan reprezentativni primjer te vrste uređenja sa baroknom stilskom obradom“, kazala je Čubrović.   

Dodaje da su oštećenja nastala na mjestima starih „krpljenih“ pukotina.

„Međutim, te pukotine su bile spojene, zatvorene  malterima i da bi se ovo desilo morala je biti primjenjena neka sila“, podvlači ona.

Navodeći da je oštećenja moguće popraviti, precizira da je potrebno demontirati taj dio ograde.

„To je južni dio sjevernog dijela ograde koji zahvata ugaoni stub i susjedni baluster, kao i dio gornje grede. To treba demontirati, očistiti od starih maltera, spojiti i restaurirati tamo gdje dio, recimo, nedostaje. To su manji djelovi i vratiti na svoje mjesto. Mogla sam da uočim da je svaki baluster vezan u gornjem svom dijelu kamenim čepom za ogradu, što je ovom prilikom razdrmano i treba da se stavi na svoje mjesto“, pojasnila je Čubrović.

Foto: Radio Kotor

NIKŠIĆ PROGNOZA