Kotor najprivlačnija destinacija za penzionere

Na sajtu US News objavljena je lista najboljih evropskih gradova u kojima biste se skrasili tokom penzionerskih dana, a pored Ljubljane, Valete i Pariza, na listi je i Kotor.

Stranci su kao kriterijume postavljali troškove života, pristupačnost nekretnina, dostupnost zdravstvene zaštite, kao i opcije za zabavu i rekreaciju, prenio je portal Javnog servisa rtcg.me.

Za Kotor US News piše da je od davnina središte trgovaca i čuvenih moreplovaca.

Stari grad je odlično sačuvana srednjovjekovna naseljena sredina tipična za gradove nastale u srednjem vijeku.

Kotor je jedan od najstarijih gradova i luka na Jadranu. Osnovali su ga i sagradili Rimljani u 9. vijeku. Sa svojom veličanstvenom srednjovjekovnom arhitekturom dio je UNESCO kulturne baštine.

Čitavim gradom nižu se mnogobrojni spomenici kulturnog nasleđa, isprepletani živopisnim uličicama i trgovima. Na jednom od njih nalazi se i čuvena katedrala Svetog Tripuna, spomenik romanskoj kulturi i jedan od prepoznatljivih simbola grada.

Karnevali i fešte koji se organizuju svake godine daju dodatnu čar.

Turisti napominju da je Kotor je manje poznat, ali prijatan kutak Evrope poput prelijepih starih sela u Italiji, ali dosta pristupačniji.

Sem Kotora, na ovoj listi su i gradovi Tavira i Kaskais u Portugaliji, Ansi u Francuskoj, Ljubljana u Sloveniji, Faros na Kipru, Kauntri Kler u Irskoj, Pariz u Francuskoj, Popoli u Italiiji i Valeta na Malti.

Izvor: RTCG

Foto: Unsplash

NIKŠIĆ PROGNOZA