Konzuli nerijetko „padaju“ zbog istraga i optužnica

Opoziv počasnog konzula Crne Gore u Poljskoj Marcina Rute samo je jedan u nizu razrješenja počasnih crnogorskih diplomata posljednjih godina. Razlozi su ponekad hapšenja i krivični postupci protiv konzula ali i optužbe da su odstupali od uobičajne diplomatske prakse. To ponovo vraća u fokus funkcionisanje crnogorske diplomatske mreže.

Još 2021. godine Ministarstvo vanjskih poslova najavilo je da će provjeriti imenovanje počasnih konzula, ali epilog tih provjera javnosti nije poznat. Poslednjih godina, Ministarstvo vanjskih poslova predložilo je, a Vlada prihvatila, da nekoliko konzula budu opazvani, a razlozi su često bili njihovi problemi sa istražnim i pravosudnim organima. 

Upečatljiv slučaj se desio 2016. godine kada je razriješen počasni konzul u Holandiji Ben Vos. Te godine počasni konzul Ben Vos uhapšen je pod sumnjom da je prao novac i utajio porez u vrijednosti pet miliona eura. Tom prilikom zaplijenjeno mu je 60 zgrada i drugih nepokretnosti investicionog društva čiji je on bio direktor.

Prije dvije godine, italijanska Vlada odbila je da izda obnovu egzekvature (dozvola kojom jedna vlada daje odobrenje konzulu strane države koji je kod nje akreditovan da može vršiti svoje funkcije.prim.at) počasnom konzulu Crne Gore u Milanu Doli Predović. Rješenje o opozovu donijela je Vlada tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića. 

U Italiji je počasni konzul bio je advokat Frančesko Gala Trinkera, koji je bio diplomatski predstavnik u Napulju. Kao advokat, Trinkera je branio u Italiji kontraverznog biznismena Stanka Subotića na suđenju za šverc cigareta, a ranije Vlade nikada nisu detaljnije objasnile šta je bio motiv da se advokat imenuje na ovu poziciju. Subotić je blizak prijatelj odlazećeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, a osloboljen je optužbi. 

Vlada Crne Gore opozvala je 21. juna 2021. goidne počasnog konzula u Republici Sjevernoj Makedoniji Branka Azeskog, uz obrazloženje da je to urađeno jer konzul pokušava da omalovaži i kompromituje najviše organe vlasti.

Tada se pojašnjavalo da su od strane bezbjednosnih organa naročito zapaženi razgovori Azeskog sa uglednim poslovnim ljudima iz različitih sfera tokom kojih je pokušavao da omalovaži i kompromituje najviše organe vlasti u Crnoj Gori, iznoseći svoja lična zapažanja i predviđanja u pogledu rada Vlade Crne Gore.

U rješenju se isticalo da Ministarstvo vanjskih poslova smatra da navedeni nastupi mogu ozbiljno narušiti ugled države i da nema osnova za dalje produženje njegove funkcije.

Prema zvaničnim podacima, Branko Azeski je bio počasni konzul Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji od 2016. godine.

Nisu samo crnogorski konzuli bili u fokusu, već i počasni konzuli stranih država u Crnoj Gori.  Krajem aprila počasni konzul Belgije u Crnoj Gori, Žan Luk Dumortije/ biznismen i vlasnik zemljišnog kompleksa velike površine na brdu Spas iznad Budve je uhapšen u Crnoj Gori.

Po odluci Višeg suda u Podgorici, njemu je određen ekstradicioni pritvor.

Predmet protiv Dumortijea formiran je po zamolnici Švajcarske, koja traži njegovo izručenje radi vođenja krivičnog postupka. Naime, istražni organi Švajcarske vjeruju da je Dumortije počinio krivično djelo efektivno umanjenje imovine na štetu povjerioca i prisvajanje vrijednosti.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA