Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje objekta u okviru Opšte bolnice “Danilo I” na Cetinju

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, odnosno Direktorat glavnog državnog arhitekte i razvoja arhitekture, raspisali su međunarodni konkurs za Idejno arhitektonsko rješenje bolničkog objekta u okviru kompleksa Opšte bolnice Danilo I na Cetinju.

Predmet konkursa je izrada idejnog arhitektonskog rješenja bolničkog objekta, na dijelu urbanističke parcele broj 5 (blok 22), u zahvatu Izmjena i dopuna DUP-a/UP-a „Istorijsko jezgro Cetinja“. Površina obuhvaćena konkursom iznosi 2 852 kvadrata. 

– Cilj konkursa je izbor najboljeg idejnog arhitektonskog rješenja koje će zadovoljiti propisane uslove i postići maksimalno usaglašavanje svih aspekata preciziranih Konkursnim zadatkom. Od učesnika se očekuje da ponude savremeno rješenje objekta, posebno uzimajući u obzir da se nalazi u zaštićenoj okolini istorijskog jezgra i kao takav ima brojna ograničenja, saopšteno je iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

Objekat svojom reprezentativnošću treba da doprinese podizanju estetskih vrijednosti, kako užeg, tako i šireg gradskog jezgra.

Rok za predaju radova je do nedjelje, 21. januara 2024. godine. Rezultati i odluka žirija biće objavljeni na zvaničnoj internet stranici konkursa   www.architecturalcompetitions.me, do 23. februara naredne godine. Prva nagrada je 12.000 eura, drugoplasirano idejno rješenje dobiće sedam, a trećeplasirano tri hiljade eura. Ministarstvo će otkupiti i tri idejna arhitektonska rješenja u iznosu od po hiljadu eura.

Predsjednik žirija je glavni državni arhitekta Vladan Stevović, a članovi glavna gradska arhitektica Prijestonice Marija Mrvaljević, direktor OB “Danilo I” dr Ivan Ivanović, stručna članica Slađana Milivojević,  vanredni profesor na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banja Luci prof. dr Maja Milić Aleksić, dr Dragan Komatina – vanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Podgorci i predstavnik Inženjerske komore CG i direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Balša Perović.

Foto: Z. P. / Dan

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA