(VIDEO) Komunisti Nikšića neće dozvoliti preimenovanje ulica

Nakon  vijesti da opštinska komisija želi da preimenuje nazive ulica Narodnih heroja i Partizanski put, iz Opštinskog komiteta Jugoslovenske komunistićke partije Crne Gore (JKPCG),poručuju da su protiv mijenjanja imena tih ulica. Predsjednik Centralnog komiteta JKPCG  Radislav Stanišić kazao da će uputiti i zahtjev lokalnoj upravi za sastanak a ukoliko ih ne prime na razgovor, najavio je proteste.

,,Opštinski komitet JKPCG zauzeo je  jedinstveni stav da sadašnje ulice koje posjeduju imena, ne mogu u budućnosti da se mijenjaju“, rekao je Stanišić i dodao da Komitet nema ništa protiv toga da se novim ulicama davaju imena poznatih ličnosti   sa prostora Crne Gore, cijele Jugoslavije, ali da su  protiv toga da se ulicama u Nikšiću davaju imena poznatih četničkih  vođa i saradnika okupatora.

,, Iz nikšićkog sreza u NOB-u  učestvovalo je 11 hiljada boraca. Na bojnom polju poginulo je  1516 boraca i 665 građana, žrtava fašističkog terora. 501 nosioc spomenice, od toga imamo  48 narodnih heroja. Zar je moguće da neko danas u Nikšiću  razmišlja da ulicu ,,Narodnih heroja“ preimenuje u neku drugu ulicu. Smatramo da je to nemoguće i da to nećemo dozvoliti“ , poručio je Stanišić

Iz Savjeta za davanje prijedloga naziva naselja, ulica i trgova, predloženo je da jedna od ulica u gradu nosi naziv Blagoja Jovovića. Opštinski komitet se protivi tom predlogu , ističući da je Jovović pripadao bjelopavlićkoj četničkoj brigadi.

,,Njemačka komanda je  uputila zahtjev četničkim komandantima, da se prekine sa masovnim strijeljanjima . Bjelopavlićka četnička komanda organizovala je  akciju srijeljanja 52 skojevca, 22.i 23. jula 1944 godine u Lazinama. Zato ćemo mi sve učinjeti da se ovo razriješi mirnim putem. Da se iz Skupštine povuče zahtjev o preimenovanju ulica. Svakoj novoj ulici neka daju imena, ali ulice Narodnih heroja i Partizanski put, ovaj narod zaslužuje da ima.“, rekao je on.

Poručuju da će uputiti zahtjev da ih  prime predsjednici Opštine i Skupštine Nikšić, Marko Kovačević i Nemanja Vuković, da se sve riješi na mirni način, u suprotnom najavljuju proteste.

,,Pokušaćemo da podnesemo zahtjev  MUP-u za organizaciju  mirnih protesta na koje ćemo pozvati ne samo članove komunista, već i naše simpatizere, građane,  sinove i potomke onih koji su život dali za našu slobodu, i da to budu mirni protesti“, objasnio je Stanišić

Iz Opštinskog komiteta JKPCG poručuju i da se poštuju žrtve rata i njihovi životi koje su dali za našu slobodu.

,,Nećemo dozvoliti da se sloboda zloupotrebljava“, rekao je Stanišić. 

Konačna odluka o preimenovanju ulica u Nikšiću, ukoliko se o tome i bude raspravljalo u lokalnom parlamentu, zavisiće od stava Ministarstva kulture i medija, kazao je predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević smatra da su sve negativne konotacije koje pokušavaju da se ubace u ovu priču, iskonstruisane su da bi neko vještački podigao tenziju.

“Ulica Narodnih heroja u Nikšiću treba da zadrži naziv“, saopštili su iz Odborničkog kluba koalicije “Za budućnost Nikšića”, dodajući da su predložili da ulice u tom gradu dobiju Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Meša Selimović i Sveti Petar Cetinjski.

Andrija Vasiljević

foto, video: RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA