Kolašin: Apsolventkinja zapošljena kao učiteljica

Osnovna škola „Risto Manojlović“ iz Kolašina angažovala je, kako piše u ugovoru, osobu koja ima završenu srednju školu – gimnaziju, kao nastavnicu razredne nastave. Prema aktu o sistematizaciji, za to neophodna je viša škola ili fakultet.

Prema pianju Pobjede, direktorica te škole Nataša Peković potpisala je ugovor o radu na određeno vrijeme sa J.S, do povratka nastavnice sa bolovanja.

Pobjeda je uputila pitanja Ministarstvu prosvjete i upravi škole, zbog čega je angažovana J.S, koja, kako piše u ugovoru, ima završenu gimnaziju. Pojašnjeno je da je ona apsolvent i da je razlog njenog zapošljenja nedostatak kadrova.

Iz Ministarstva prosvjete je odgovoreno da je zbog hitne potrebe da se obezbijedi kontinuitet nastavnog procesa učenicima prvog razreda, uprava škole sklopila ugovor na određeno vrijeme sa apsolventkinjom na Pedagoškom fakultetu u Užicu.

„Ugovor je sklopljen nakon dobijenih informacija od strane službenika Zavoda za zapošljavanje iz Kolašina da na tržištu rada nema u ponudi kadra ovog zanimanja, počev od 18. aprila“, kazali su iz Ministarstva prosvjete.

Pojasnili su da će se uprava škole obratiti Ministarstvu za davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa za prijem zamjene pomenute nastavnice.

Direktorica škole Nataša Peković je rekla da su angažovali J.S, koja je apsolventkinja.

„Nastavnički kadar je veoma deficitaran. Prije angažovanja pomenute koleginice kontaktirali smo Zavod za zapošljavanje i tek nakon što smo dobili odgovor, angažovali smo koleginicu da radi do povratka učiteljice sa bolovanja“, kazala je Peković Pobjedi.

U odluci o zasnivanju radnog odnosa na određeno vrijeme se navodi da je J.S. angažovana s punim radnim vremenom. Navodi se da je nastavnica S.B. zbog bolesti morala da odsustvuje sa posla te da se pojavila potreba za njenom zamjenom.

„Odlučeno je da se J.S. iz Bijelog Polja sa završenom SSS – gimnazija primi u radni odnos po ugovoru o radu na određeno vrijeme do popunjavanja radnog mjesta po konkursu, odnosno do povratka zapošljene sa bolovanja“, piše u obrazloženju odluke.

Izvor: Pobjeda

Foto: FB

NIKŠIĆ PROGNOZA