KDDK “Sveti Sava” iz Nikšića donirao 47 jedinica krvi u Kosovskoj Mitrovici

Više od 50 članova Kluba dobrovoljnih davalaca krvi ( KDDK) „Sveti Sava“ iz Nikšića bilo je u posjeti Kosovu. Kako prenosi kossev.info u Centru za transfuziju krvi u Kosovskoj Mitrovici njih 47 je dalo krv.

Iz Kosovske Mitrovice su otišli u Gračanicu gde su posjetili manastir, a posle noćenja i liturgije u nedjelju su obišli Veliku Hoču. Posjetili su i crkvu u Orahovcu gdje je ekipa Radio Goraždevca razgovarala sa nekima od njih.

Ratko Čvorović iz Nikšića predsjednik Kluba “Sveti Sava” kazao je da su na Kosovu prvi put bili 2018. godine da daju krv i od tada su još čak sedam puta bili istim povodom.

“Mi smo 2018. došli na Kosovo prvi put da darujemo krv i od tada smo bili sedam puta da damo krv. Naš Klub je osnovan 2007. i sada smo prerasli u najveće udruženje u Crnoj Gori. Znači čak nas zovu da smo postali institucija. Imamo preko 1.200 članova, poznati smo u regionu. Obilazimo preko 20 gradova van Crne Gore, 20 gradova u Crnoj Gori, i sklopili smo mnoga prijateljstva. Međutim, Kosovo je ono što je zavjet svakog Crnogorca, svakog Srbina iz Crne Gore ili pravog starog Crnogorca, koji se najbolje održao u Crnoj Gori. Mi slijedimo tu našu ideju starih, nije to ideja to je naša bit, zato nam je ovde uvijek drago doći“, kazao je Čvorović za Radio Goraždevac.

Oni su prošle godine dva puta boravili na Kosovu, a u 2024. za sada samo jednom. Čvorović, međutim, najavljuje nastavak akcije.

„Svjesni smo toga kako ovaj narod živi, svjesni smo da se ovde stanovništvo, mislim 99% pomirilo sa sudbinom, mi to znamo, i oni ostaju ovde. Ako nas ima, ako imamo išta od pravoslavlja u sebi, a imamo, mislim da je to Crna Gora pokazala u prethodnom periodu, mi smo ti koji treba da damo podršku, da pomognemo koliko god možemo. Evo, mi kao Klub, naš jedini način da pomognemo trenutno jeste da ispružimo ruku i da damo malo krvi, a za ostalo ako Bog da”, rekao je Čvorović.

U Orahovcu su prvi put, a do crkve u gornjem dijelu grada, doveo ih je, kako kaže, jedan Albanac.

“U Orahovcu smo prvi put i što se mene tiče, odavno sam želio da dođem ovde jer znam, čuo sam da je to najugroženije područje, a od jutros mi je jasno i zašto je tako. Međutim, moram da kažem, kada nismo mogli da nađemo ovo mjesto, već smo lutali autobusom, jedan dobar Albanac je sa autom, kada je vidio da lutamo, kada smo ga pitali kako da dođemo do crkve, upalio auto i išao ispred nas i pokazao gdje je crkva. Zahvalili smo mu se, da mu Bog pomogne i želimo da ima još tako dobrih ljudi”, ispričao je Ratko.

foto:Radio Goraždevac

NIKŠIĆ PROGNOZA