KCCG: Od sada će se u kontinuitetu obavljati ERCP, naša ustanova prevazišla višegodišnji problem pružanja ove usluge

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) od sada će se u kontinuitetu obavljati Endoskopska retrogradna holangio-pankreatografija (ERCP), navodi se u saopštenju KCCG.

„Menadžment je obezbijedio tehničke uslove i neophodan kadar čime je naša ustanova prevazišla višegodišnji problem kontinuiranog pružanja ove zdravstvene usluge našim osiguranicima. Navedenu proceduru će raditii konsultanti i gastroenterohepatolozi naše ustanove“, piše u saopštenju.

ERCP je, kako se navodi, kombinovana endoskopska i radiološka (rendgenska) invazivna procedura, „koja se primjenjuje u dijagnostičke i terapijske svrhe u cilju snimanja žučnih puteva i pankreasnog kanala uz prethodno davanje kontrasta.“

„ERCP metoda podrazumijeva uvođenje fleksibilnog endoskopa od usta do druge porcije dvanaestopalačnog crijeva. Dijagnostički postupak se ogleda u iniciranju kontrasta u žučne ili pankreasne vodove dok terapijski postupak dovodi do otvaranja izlaza žučovoda i/ili pankreasnih vodova u dvanaestopalačno crijevo. Nakon ovog postupka može se pristupiti eventualnom vađenju kamenaca iz navedenih vodova ili obezbjeđivanju njihove drenaže kroz postavljene stentova ili nazalne sonde“, zaključili su.

foto:KCCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA