Medenica: KCCG dostavio VDT obdukcioni nalaz

Klinički centar Crne Gore dostavio je Višem državnom tužilaštvu obdukcioni nalaz preminulog pacijenta vaskularnog hirurga dr Nikole Fatića, potvrdila je Pobjedi rukovoditeljka tog tužilaštva Lepa Medenica.

Kako je rekla, slijedi naredba za sudsko-medicinsko vještačenje.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je 18. septembra predmet protiv Fatića jer je neovlašćeno iznio teglu sa djelovima organa koje je uklonio nakon operacije. Fatića je za nesavjesno liječenje policiji prijavila porodica pacijenta kojeg je operisao, a koji je preminuo nekoliko dana nakon toga.

Ćerka preminulog pacijenta kojeg je operisao Fatić, Jelena Petrović Stanjević, tvrdi da patolozi nisu precizno utvrdili uzrok smrti njenog oca.

Ona je pismu u ime porodice Petrović, koje je Pobjedi danas dostavila advokatica Ksenija Korać, navela da je nalaz obdukcije pokazao da je uzrok smrti infarkt bubrega, ali da nije naveden razlog zbog kojeg se infarkt bubrega desio. Zbog toga sumnja da je njen otac lišen života u Kliničkom centru Crne Gore i očekuje hitnu i snažnu reakciju svih nadležnih organa.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) saopšteno je prije tri dana da je završen nalaz patoanatomske obdukcije pacijenta kojeg je operisao vaskularni hirurg Nikola Fatić. Konzilijum patologa je ustanovio neposredni uzrok smrti pacijenta M.P.

Prethodno je, kako su kazali u KCCG, bilo obavljeno i sudsko medicinsko vještačenje dijela tijela na zahtjev Osnovnog državnog tužilaštva čiji je nalaz proslijeđen 22. septembra.

„Nakon završetka svih radnji u vezi sa gore navedenim, obratićemo se javnosti sa činjenicama koje smo ustanovili“, dodali su iz Kliničkog centra.

Istog dana je Više državno tužilaštvo (VDT) formiralo predmet povodom krivične prijave koju je podnio član porodice pacijenta kojeg je operisao vaskularni hirurg.

Ukoliko se dokaže da je bilo nesavjesnog liječenja, zbog čega je policija i prijavila tog ljekara, Više državno tužilaštvo će predmet dostaviti Osnovnom državnom tužilaštvu kao nadležnom. To tužilaštvo je već formiralo predmet zbog protivpravnog oduzimanja organa ili djelova tijela.

Pobjedi je iz Uprave policije ranije nezvanično rečeno da je u prijavi protiv vaskularnog hirurga navedeno da je teglu sa odstranjenim dijelom organa odnio u svoju privatnu ordinaciju kako bi prikrio dokaze. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, u prijavi se navodi da su članovi porodice došli u privatnu ordinaciju doktora i vidjeli teglu na kojoj je bila etiketa sa imenom preminulog.

Nakon toga, ljekar je, da bi prikrio neovlašćeno iznošenje tegle iz KCCG, vratio u tu zdravstvenu ustanovu, u jednu od prostorija odjeljenja u kojoj je kasnije nađena. U tegli se ne nalazi organ, već dio aorte koji je odstranjen operacijom. Sadržaj tegle se takođe vještači. Iz Kliničkog centra Crne Gore su Pobjedi kazali da je dežurni ljekar zatražio obdukciju i da očekuju nalaz.

„Po dobijanju rezultata obdukcije, kao i rezultata policijske istrage biće odlučeno o svim radnjama koje ćemo preduzeti u vezi sa ovim slučajem, bez prejudiciranja“, odgovoreno je iz KCCG Pobjedi na pitanja šta će ta ustanova preduzeti povodom ovog slučaja.

KCCG je saopštio da su pretresene određene prostorije bolnice i da je nekoliko njihovih kolega dalo iskaze policiji.

Više ljekara je potvrdilo Pobjedi da se djelovi tijela odstranjeni nakon operacije ne smiju iznositi iz KCCG – osim za vještačenje ili patološke nalaze i to isključivo po odobrenju nadležnih ili pravosudnih organa. Ovakav otpad se uništava ili kremiranjem ili sahranjivanjem, u zavisnosti od toga kako je označen.

Foto: Igor Milić

NIKŠIĆ PROGNOZA