Katnić podnio tužbu za naknadu štete Agenciji za mirno rješavanje sporova

Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Tužilačkom savjetu (TS) dokumentaciju nakon što je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić za naknadu štete pokrenuo postupak pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

Bivšem GST-u funkcija je prestala 17. februara 2022. godine jer je TS konstatovao da je ispunio uslove za odlazak u starosnu penziju.

Vrhovni državni tužilac Milorad Marković na početku sjednice Tužilačkog savjeta pomenuo je ključne prioritete kako bi ubrzali proces reformi i ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

On je pomenuo da je u toku javna rasprava o dokumentu Strategija reforme pravosuđa, ali i izmjene Zakona o državnom tužilaštvu.

Marković je naglasio da TS u prvom redu mora što prije da se pozabavi manjkom tužilaca.

U tužilačkoj organizaciji trenutno fali 56 tužilaca.

Marković je kazao da će se fokus staviti na formiranje zajedničkih stavova koji će dovesti do toga da tužilačka organizacija bude što efikasnija, te da se nađu rješenja koja će omogućiti TS da radi efikasnije.

VDT je naglasio da očekuje maksimalno angažovanje članova TS, ali i svih tužilaca, kako bi u mjeri mogućeg imali kvalitetna rješenja i rezultate.

Šef tužilačke organizacije naveo je da će sjutra imati sastanak sa svim rukovodiocima tužilaštava, te da planira da uskoro obiđe sva sjedišta.

Tužilački savjet je donio odluku da jedini kandidat za predsjednika Osnovnog državnog tužilaštva u Ulcinju Denis Zvrko bude izabran na tu funkciju.

Odluka je donijeta jednoglasno.

Tužilački savjet je usvojio izvještaj komisije za pritužbe, kojom je obuhvaćeno pet pritužbi, a potom i još jednog u kojima su usvojena mišljenja komisije za još tri pritužbe.

VDT je predložio da Stevo Muk sa Milošem Vuksanovićem bude predstavnik tužilačke organizacije u radnoj grupi Ministarstva pravde, koja radi na izmjeni Zakona o državnom tužilaštvu.

Marković je tražio da se odmah donese odluka za raspisivanje javnih oglasa za 11 tužilačkih mjesta za osnovna, te četiri mjesta za popunjavanje Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

To je TS jednoglasno prihvatio.

On se naglasio da na svim nivoima nedostaje tužilaca.

Marković je kazao da je u ovom trenutku fali 2,4 miliona odnosno 800.000 hiljada za ODT Podgorica samo za bruto zarade ukoliko bi se popunila sva mjesta popunjena Odlukom o broju tužilaca.

„Imaćemo problema kako da popunimo prazna mjesta ali i da nađemo novca za zarade. Veliko je pitanje koliko ćemo u ovoj godini uspjeti sve to da uspijemo. Ukoliko bude došlo do rebalansa budžeta tražićemo novac koji nam treba“, naveo je Marković.

On je obavijestio i da do sada ništa nije urađeno oko selidbe SDT u zgradu stare Vlade, jer prvo Vlada mora da pronađe novac i način kako da iseli organe koji se sada nalaze u tom prostoru.

Foto: Boris Pejović/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents