Katnić podnio krivičnu prijavu protiv tužioca Šoškića: Ništa nije uradio u istrazi protiv Krapovića

Bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji se nalazi u pritvoru, podnio je krivičnu prijavu protv specijalnog tužioca Miloša Šoškića zbog toga što je, kako piše u krivičnoj prijavi, zloupotrijebio službeni položaj, jer nije po službenoj dužnosti gonio sadašnjeg ministra odbrane Dragana Krapovića zbog pranja novca u vrijednosti od preko 2.000,000 eura.

– Šoškić je kao specijalni drzavni tuzilac u Specijalnom državnom tužilaštvu zloupotrijebio službeni položaj jer je suprotno odredbi člana 44 st. 1 člana 16. ZKP, a gdje je propisano da je osnovno parvo i dužnost državnog tužioca gonjenje učinilaca krivičnih djela i da je državni tužilac dužan da istinito i potpuno utvrđuje činjenice koje su od važnosti za donošenje zakonite i pravične odluke, a znajući da je njegovo djelo zabranjeno, svjestan propustio da goni sadašnjeg ministra vojnog Dragana Krapovića, iako je stručni analitičar za finansije utvrdio da je oprao novac u vrijednosti preko dva miliona eura, te u toj visini i utajio porez, iako mu je tadašnji Glavni specijlani tužilac dao upustvo da ga o stanju u tome predmetu obavještava, to nikad nije učinio, čime je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja iz člana 416 KZ – piše u krivičnoj prijavi koju je podnio bivši Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, prenosi Standard.

Podsjetimo, protiv Krapovića je SDT, dok je na čelu bio Katnić, još krajem juna 2020. godine pokrenuo istragu i utvrdio da je u Budvi početkom juna iste godine formirana kriminalna organizacija čiji šef je Dragan Krapović, sa ciljem izvršenja više krivičnih djela, pozivanje na otpor, zloupotreba službenog položaja.

– SDT je prikupilo dokaze da je D.K u cilju realizacije kriminalnog plana, kao organizator, odredio da izdaje naredbe i uputstva članovima kriminalne grupe i da podstrekava službena lica na izvršenje krivičnih djela – saopšteno je tada na konferenciji za novinare SDT-a.

Cilj je bio, naveli su iz SDT-a, da se spriječe službena lica Uprava policije i Ministarstva javne uprave u sprovođenju mjera tih državnih organa.

– D.K. nakon ulaska Upravne inspekcije u zgradu Opštine Budva podstrekao članove kriminalne organizacije J.D. A.M. D.B. i druge rukovodioce opštinskih službi da dođu u prostorije Demokratske Crne Gore gdje je od njih zatražio da prekorače službena ovlašćenja – kazali su tada iz SDT.

O istrazi za pranje novca i izbjegavanja plaćanja poreza od strane sadašnjeg ministra odbrane Dragana Krapovića do sada nije bilo riječi. Očigledno da se tadašnja akcija radila u tajnosti i da je bilo dovoljno indicija da se stvar istraži. Međutim, kako tvrdi Katnić u krivičnoj prijavi, specijalni tužilac Šoškić nije ništa uradio u tom predmetu, a izbjegao je i da obavijesti tadašnjeg glavnog specijalnog tužioca o toku istrage, iako mu je to bilo naloženo od tadašnjeg predpostavljenog Katnića.

Podsjećamo, Katnić je 14. aprila, uz nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, uhapšen zbog sumnje da su zloupotrijebili položaj skidanjem zabrane ulaska u Crnu Goru tadašnjem šefu kriminalne organizacije iz Beograda Veljku Belivuku i njegovom kompanjonu Marku Miljkoviću.

On više od 28 dana štrajkuje glađu zbog političkog progona, odbija i vodu zbog toga što specijalni tužilac Miloš Šoškić i sudija za istragu Goran Šćepanović u kontinuitetu krše njegova zakonom garantovana prava, ali i pokušavaju da osujete njegovo učešće u postupku i saslušavanje svjedoka u istrazi koja se vodi protiv njega.

foto: Pobjeda

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA