Katić: Cilj je da Herceg Novi bude turistička metropola Mediterana

Proteklu godinu u Herceg Novom obilježili su brojni realizovani ili započeti kapitalni projekti, koji polako ali sigurno mijenjaju lice grada. Predsjednik Opštine Stevan Katić u razgovoru za „Dan“ ističe da je „cilj započetih investicija i onih koje su u planu da Herceg Novi postane turistička metropola ovog dijela Mediterana, te da slovi kao grad kulture i sporta, odnosno mjesto po mjeri svakog građanina“. Katić naglašava da mu je posebno drago što nakon decenija zanemarivanja država konačno vidi Herceg Novi, što se, kako navodi, odražava kroz različita ulaganja Uprave za kapitalne projekte, a na osnovu projekata koje je lokalna uprava pripremila i inicirala.

– Tokom prošle godine u Herceg Novom je veliki broj projekata realizovan ili je u fazi realizacije. Dugo smo čekali, ali nismo odustajali, zato je sada autobuska stanica u izgradnji, a radovi se odvijaju planiranom dinamikom. Može se očekivati da se do decembra ove godine završe svi grubi građevinski radovi, a u prvom kvartalu naredne autobuska i svečano otvori – kaže Katić i dodaje da će se pored autobuske stanice graditi zatvoreni bazen olimpijskih dimenzija, a od ostalih projekata posebno ističe izgradnju vodovodne mreže na Luštici, kapitalni projekat vrijedan 10 miliona eura.

– Građani su bili umorni od višedecenijskih obećanja o tome da će voda doći na poluostrvo. Konačno se i to događa i biće ispunjen osnov za bolji život mještana, ali i budućeg strateškog razvoja grada i poluostrva – kaže Katić i dodaje da lokalna uprava rješava i problem eksproprijacije zemljišta za put na Luštici. On ističe i projekat rekonstrukcije šetališta u Igalu, vrijedan oko 3,5 miliona eura, koji je uz popločavanje i uređenje šetališne staze obuhvatio i kompletnu zamjenu kanalizacione, vodovodne i atmosferske mreže, kao i novu javnu rasvjetu.

– Raduje me i što je izabran izvođač radova za rekonstrukciju šetališta od Meljina do hotela Plaža, po tenderu Morskog dobra. Kada posao bude završen, šetalište, po kojem je Herceg Novi prepoznatljiv, biće u potpunosti sređeno, obezbijeđeno i zaštićeno – konstatuje Katić.

Ukazuje i da su na desetine ulica u Herceg Novom sanirane i asfaltirane, za šta je lokalna samouprava prošle godine izdvojila oko 1,7 miliona eura. Novi izgled dobili su i trotoari, stepeništa, postavljena je javna rasvjeta. U sanaciju i poboljšanje vodovodne i kanalizacione mreže uloženo je više od milion eura.

– Budžet za tekuću godinu u iznosu od 29.123.000 eura za našu opštinu je istorijski unazad 30 godina. On odražava odgovoran i domaćinski pristup lokalne samouprave, govori o naglom razvoju grada za koji smo stvorili preduslove i predstavlja rezultat odgovornog rada menadžmenta Opštine i Uprave lokalnih javnih prihoda. Svakako tome je doprinio i jak investicioni momenat, veliko interesovanje investitora koji kupuju i grade, otvaraju svoje kompanije i posluju u Hereg Noom. Zbog toga je vidljiv skok u prihodu poreza na nepokretnosti koji je dostigao cifru od 10 miliona eura, što nam je bio cilj do kojeg smo došli odgovornim radom i trudom. Naravno, istim tempom nastavljamo i u ovoj godini – ističe Katić.

Od problema koji se hitno moraju rješavati Katić je naveo problem u funkcionisanju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Očekuje da će taj problem biti riješen do ljeta jer „ne smijemo dozvoliti da nam se javljaju problemi koje smo imali tokom prošlogodišnje turističke sezone“.

Po pitanju koalicione vlasti i odnosa u njoj, Katić kaže da očekuje da će ona biti stabilna, te da i ukoliko bude eventualnih odstupanja, sve se može riještiti dogovorom i kompromisom.

– Nastavićemo da unapređujemo grad, izgrađujemo ga na zadovoljstvo građana, turista, ali i kako bismo opravdali značajna priznanja koja smo dobili prošle i prethodnih godina – zaključuje Katić.

Prate probleme bolnice Meljine, a planiraju izgradnju nove zdravstvene ustanove

Katić ukazuje da se budno prati situacija u Opštoj bolnici Meljine i paralelno rade na izgradnji nove bolnice.

– Inicirali smo izgradnju nove bolnice u Meljinama, za koju je Vlada dala saglasnost za UT uslove. Ona je planirana na parceli nedaleko od postojeće, jer želimo da sa sigurnošću možemo kazati da građani i gosti imaju dobru zdravstvenu zaštitu, da smo obezbijedili uslove da se u Institutu realizuju različiti programi za koje je osnovni uslov blizina bolnice. Dakle, bićemo i dalje podrška magnatu kakav je bolnica Meljine, a trudićemo se da gradu obezbijedimo još jednu zdravstvenu ustanovu kako nijedan građanin ne bi strepio i zavisio od toga kako će se završiti komplikovani pravni procesi u postojećoj bolnici – poručio je Katić.

Vlada da se kvalitetnije pozabavi Institutom

– Kada je riječ o Institutu, očekujemo da se Vlada kvalitetnije pozabavi rješavanjem statusa ove ustanove koja ima privredni značaj ne samo za Herceg Novi već za cijelu Crnu Goru. Očekujem da se nastavi proces po kojem država preuzima dug prema Jugobanci u stečaju, jer to i jeste njena odgovornost, da se rješi pitanje imovine Instituta jer od toga zavisi nastavak procedure oko izgradnje škole u Igalu. Sve što je do lokalne samouprave završeno je, ali su nam za dalje vezane ruke i zavisimo od državnih institucija i njihovog odgovornog pristupa ovom pitanju – direktan je Katić.

Podvlači i da ukoliko se želi da Herceg Novi bude turistički centar, potrebni su novi hotelski kapaciteti, a najprije rješavanje decenijskog problema loše privatizacije Vektre „Boka“.

Foto: Opština Herceg Novi

NIKŠIĆ PROGNOZA