Kapitalno izdanje „Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić“ promovisano u Sarajevu

Večeras je u organizaciji Pravnog fakulteta Univerzitata u Sarajevu održana promocija četvorotomnog kapitalnog izdanja “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić” autora akademika Zorana Rašovića, čiji je izdavač Udruženje pravnika Crne Gore.

U Svečanoj sali Rektorata Univerziteta prisutne prestavnike akademske zajednice i druge ugledne goste i predstavnike diplomatske zajednice pozdravili su rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Rifat Skrijelj i dekanka Pravnog fajulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Zinka Grebo, čestitajući autoru i izdavaču na izuzetnom stvaralačkom uspjehu.

U ime izdavača Udruženja pravnika Crne Gore prof. dr. Branislav Radulović je naglasio je da je ovo izdanje najznačajniji izdavački poduhvat za 90 godina rada Udruženja pravnika Crne Gore i istakao je da je autor „najutemeljeniji istraživač, najbolji poznavalac i najobjektivniji analitičar dijela Bogišića“.

Izdanje „Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić“, posvećeno dvojici velikana čija je saradnja trajala skoro četvrt vijeka, sadržano je u 4 toma i štampano na preko 2600 stranara.

O značaju knjige govorio je akademik Husnija Kamberović (Akademija nauka i umjetnosti BiH), naglašavajući značaj saradnje akademskih zajednica i ukazao na povezanost kultura, istorije i naučnih saznanja.

Akademik Šerbo Rastoder (Crnogorska akademija nauka i umjetnosti) podsjetio je na saradnju knjaza Nikole i Valtazara Bogišića i značaj Opšteg imovinskog zakonika.

Valtazar Bogišić, na poziv crnogorskog suverena izradio je Opšti imovinski zakonik za Knjaževinu Crnu Goru, koji je stupio na snagu 01-vog jula 1888. godine, a nakon toga, u razdoblju 1893 – 1899 bio je ministar pravde Crne Gore.

Svoja saznanja o Valtazaru Bogišića i o dijelu akademika Rašovića publici su prestavili i doc. dr. Mehmed Bećić i doc. dr. Mirza Hebib sa Univerziteta u Sarajevu – Pravni fakultet.

Učesnicima promocije na kraju se obratio i autor akademik Zoran P. Rašović redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici i u prigodnoj besjedi se zahvalio na privilegiji da njegov rad i stvaralaštvo bude prestavljeno na Univerzitetu BiH.

Promoter promocije bila je prof. dr. Meliha Povlakić, profesorica Pravnog fakulteta u Sarajevu nazivajući dijelo Rašovića „Opus magnum“ njegovog naučnog stvaralaštva, naglašavajući i danas značaj izučavanja Opšteg imovinskog zakonika.

Četvorotomno izdanje „Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić“ ranije je predstavljeno na Pravnom fakultetu UCG, Zetskom domu na Cetinju i Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a interesovanje za promociju ovog izdanja iskazala je Akademija nauka i umjetnosti Makedonije.

Izvor: Pobjeda

Foto: UGC

NIKŠIĆ PROGNOZA