„Kamioni drva svakodnevno odlaze bez bilo kakve kontrole“

Mjesna zajednica (MZ) Trubjela obuhvata zapadni dio opštine Nikšić sa devet sela: Trepča, Busak, Kamensko, Smrduša, Podbožur, Rudine, Brestice i Ponikvica. U ovim selima živi oko 150 stanovnika. Predsjednik Savjeta MZ Trubjela Svetozar Zvicer i potpredsjednik Slavko Krivokapić u razgovoru za „Dan“ ističu da najveći problem mjesne zajednice predstavljaju nelegalna sječa i paljenje šuma.Krivokapić podsjeća da imaju Dobrovoljno vatrogasno društvo „Brestice“ koje postoji osamnaest godina i broji osamnaest članova. Ističe da je to treće dobrovoljno društvo ovog tipa u Crnoj Gori, pored onih u Perastu i Titvu.

– Bili smo prinuđeni da formiramo Dobrovoljno vatrogasno društvo po uzoru na zemlje u regionu, jer na području naše mjesne zajednice imamo velike probleme sa požarima kako zbog neodgovornih mještana, tako i onih koji dolaze iz Nikšića i drugih krajeva Crne Gore da pale šume kako bi na opožarenim područjima brali pečurke. Nikšićka Služba zaštite i spasavanja uvijek nam pomaže u gašenju požara, ali su oni česti – ističe Slavko Krivokapić i naglašava da drugi problem imaju sa Upravom za šume kojima su se, kako kaže, više puta obraćali za pomoć zbog bespravne sječe šuma na području MZ Trubjela ali adekvatnog odgovora nema.

– U selu Brestice se u velikoj mjeri bespravno sječe šuma, posebno na brdu Goštac i planini Pusti Lisac gd‌je posljednjih godinu dana nemamo šumara. Svakodnevno se odvoze kamioni drva i to niko ne kontroliše. Imamo osjećaj da u Crnoj Gori ne postoji ministarstvo niti Uprava za šume, jer ništa ne rade na kontroli i sprječavanju nelegalne sječe šuma na podučju naše MZ koje često budu uzrok većih požara – kaže Krivokapić.

Svetozar Zvicer kaže da su prošle godine prema Opštini Nikšić uputili inicijativu za ograničenje tereta na putu do 3,5 tone prema planini Pusti Lisac, jer se, kako kaže, zbog pretovarenih kamiona drvima urušava asfalt.

– Čekamo još odgvor,a ukoliko ga ne dobijemo ponovo ćemo upututi inicijativu, jer ništa ne vredi što je Opština uradila asfalt kada će on od tereta propasti. Inače, na području naše MZ dosad su se najviše „krpili“ putevi. Jedino je do mjesnog centra sela Trepča asfaltirana cijela trasa put. Prema Kamenskom urađeno je dva kilometra asfalta, prema Smrduši kilometar, a prema Bresticama oko dva kilometra. Ostalo su sve makadamski putevi. Shvatamo da se radi u skladu da budžetom i da su jedno naše želje, a drugo mogućnosti lokalne uprave. Uzrok neulaganja je i pasivnost i mali broj mještana – kaže Zvicer i napominje da su pokušaji države da se selo održi u vidu davanja kredita i subvencija poljoprivrednicima dobri, ali kako je područje ove MZ bez vode, mještani se teško odlučuju na osnivanje farmi. Ističe i da je dodatan problem nedavno ukidanje poštanske službe u ovoj MZ, kaže de je slao molbe nadležnima i da još čeka odgore.

Krivokapić naglašava i da je azil za napuštene pse, koje se nalazi u mjestu Brestice, sve brojniji.

– Pored puta nam stalno dovoze i ostavljaju pse lzalice i ovaj problem Opština Nikšić mora hitno rješavati – podvlači Krivokapić.

Sa TO Nikšić rade na turističkoj valorizaciji mjesta

Krivokapić dodaje da MZ preko svoje NVO „Eko zona Aluge“ želi da valorizuju ovo područje i da su sa tim ciljem ostvarili saradnju sa turističkom organizacijom (TO) Nikšić i „Eko zonom Lukovo“.

– Ideja je da napravimo stazu dužine oko 18 kilometara, koja će biti pješačka i planinarsko-biciklistička. Staza treba da bude napravljena korišćenjem stare trase žljezničke pruge Nikšić- Bileća, od Pustog Lisca, preko Trubjele, Kusida, do Slanog i Krupačkog jezera i rimskog mosta na Moštanici. Nadamo se da ćemo uz pomoć evropskih fondova uspjeti da u našoj MZ napravimo jednu novu turističku atrakciju – kaže Krivokapić.

On napominje da na području MZ imaju dva gazdinstva koja se bave stočarstvom, pčelarstvomi i iznajmljivanjem objekata za smejštaj turista.

– Preko NVO „Eko zona Aluge“ želimo da turistički uvežemo i nekoliko eko-kampova i etno-sela na području naše MZ- kaže Krivokapić.

Zatvaranje pruge i prestanak eksploatacije boksita raselili narod

Svetozar Zvicer podsjeća da je pored željeznice u MZ Trubjela postojao rudnik boksita „Crvena kita“, te da je tada veći dio stanvništva bio poslovno povezan sa ovim privrednim subjektima.

– Svaka kuća tada je bila puna žitelja, a Osnovna škola „Špiro Vidović“ đaka. Sada školu pohađa svega nekoliko učenika,a broj stanvnika je u stalnom opadanju – kaže Zvicer i dodaje da se nekako istovremeno zatvorila i pruga i prekinula eksploatacija boksita i tada je došlo do rasipanja i odlaska stanovnika, „a ko je jednom otišao, nije se vraćao“.

Zvicer podsjeća da su nekada u Trepči i Podbožuru postojale prodavnice mješovite robe, ambulanta, pošta, otkupna stanica ljekovitog bilja, područna odjeljenja škole koja su sada zatvorena…

– Sve to je održavalo standard stanivništva i opstanak života u ovim našim selima koji se sada polako gasi- kaže Zvicer.

Foto: Željko Šapurić

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents