Kaluđerović: Napadače da stigne ruka pravde

Poslanica SNP-a Slađana Kaluđerović je, u čestitki te partije, navela da su mediji jedan od najvažnijih stubova svakog društva i da je zato „naša zajednička obaveza da omogućimo“ slobodu medija i njihov bolji položaj i uslove rada.

„Današnja Crna Gora ima naslijeđenu hipoteku države koja ne baštini medijske slobode, zbog čega su nam potrebni dodatni ubrzani koraci kako bi medijima obezbijedili uslove za slobodan rad u interesu javnosti, bez pritisaka i cenzure, kao i fer utakmicu na medijskom tržištu.

„Ne smijemo dozvoliti da sloboda govora i javne riječi bude ugušena, zbog čega moramo poslati jasnu poruku da prijetnje i napadi na novinare ne smiju proći nekažnjeno. Zato država Crna Gora i mi kao njeni politički predstavnici moramo jednom zauvijek i bez odlaganja obezbijediti da nalogodavce ubistva Duška Jovanovića, kao i svih ostalih slučajeva napada na novinare – stigne zaslužena ruka pravde.

„Crvena linija je jasna – napad na medije i novinare znači ugrožavanje prava građana da budu informisani, što je preduslov za ostvarivanje svih ostalih građanskih prava.

„Sloboda novinarstva ničim ne smije biti ugrožena, ali i odgovornost medija i istinitost i objektivnost ni na koji način zloupotrijebljena. Osnovni činilac slobode medija je slobodan novinar.

„SNP istovremeno izražava nadu da će mediji, uprkos brojnim problemima sa kojima se susrijeću u radu, biti dosledni u primjeni najviših novinarskih i etičkih kodeksa u izvještavanju o svim važnim političkim, ekonomskim i životnim temama“, navela je Kaluđerović.

Foto: SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA