Kaluđerović: Bez zadovoljnih radnika nema uspješnog društva

Bez zadovoljnih radnika nema uspješnog društva. Tu lekciju, nažalost, naša država i dalje nije naučila do kraja, a Prvi maj nas dodatno opominje da ne smijemo dopustiti da borba za radnička prava bude u zapećku, poručila je Slađana Kaluđerović, članica Predsjedništva SNP-a.

Prema njenim riječima, moramo se zapitati koliko su radnici zadovoljni svojim statusom kada imamo u vidu da su mnogi od njih obespravljeni, a i dalje ćute i trpe razne nepravde kako bi zadržali posao i time obezbijedili ličnu i porodičnu egzistenciju.

“Zato će SNP i dalje biti stalna podrška radnicima, ali i još veći zagovornik jačanja njihovih prava, za šta je potrebno obezbijediti što bolje uslove na tržištu rada za svakog čovjeka u Crnoj Gori koji radi ili želi da radi”, navela je Kaluđerović.

Kako dodaje, radnici i privreda kao noseći stub društva moraju biti pod najvećom pažnjom svih nas, a njihov bolji položaj, ne samo trenutno već i sistematski, mora biti imperativ.

“Danas nam više nego ikad treba maksimalna posvećenost kreiranju adekvatnog socio-ekonomskog ambijenta koji će zaštititi zajemčeno pravo na dostojanstven rad, uvođenje snažnije socijalne politike, čime ćemo osigurati pravdu i garantovati radnička prava. Kao što je prije desetak dana, na predlog SNP-a, usvojen zakon kojim su bivši radnici KAP-a i uopšte metalskog sektora ostvarili pravo na penziju, tako ćemo i u budućem periodu nastaviti da štitimo prava radnika”, istakla je ona.

Istovremeno, kako dodsje, Prvi maj ukazuje i na neodvojivost borbe za politička prava žena sa borbom za pravo na rad i dostojanstven život. Nedopustivo je da su žene u Crnoj Gori i dan danas za isti rad plaćene manje od muškaraca.

“Podsjetiću da je, na predlog SNP-a, zakonski onemogućeno da žene dobiju otkaz tokom trudničkog i porodiljskog odsustva, kao i da nas čeka još dosta aktivnosti koje ćemo sprovesti u djelo u pravcu postizanja rodne ravnopravnosti i u domenu rada”, zaključila je Kaluđerović.

Foto: SNP

NIKŠIĆ PROGNOZA