„Donosioci odluka da se liječe u pljevaljskoj bolnici“

Predsjednica Sindikata doktora medicine Milena Popović Samardžić kazala je da je preusmjeravanje novca za za izgradnju nove bolnice u Pljevljima na više drugih projekata u Nikšiću i Rožajama krajnje neodgovoran potez. Istakla je da bi problemi u zdravstvu bili riješeni kada bi se donosioci odluka liječili u pljevaljskoj bolnici i kada bi dijelili sudbinu svojih građana.

Novac za izgradnju nove bolnice u Pljevljima Vlada je na prošloj sjednici preusmjerila za više drugih projekata u Nikšiću i Rožajama.

“Ja bih ovom problemu pristupila tako da se svi javni funkcioneri i donosioci odluka liječe u takvoj ustanovi kakva je pljevaljska Bolnica. Smatram da svi koji su učestvovali u donošenju ove odluke trebalo da se liječe u toj bolnici i onda ćemo da budemo na fer nivou i društvo jednakih prava i šansi. Kad budu dijelili našu sudbinu koju oni kreiraju. Ovo je čin potpune neodgovornosti”, kazala je Popović Samardžić.

Umjesto procjene uticaja zagađenog vazduha na zdravlje građana, Pljevljaci su, kako kaže, za sada dobili samo izlet do Žabljaka. Napominje da je sve manje interesovanje mladih ljekara da ostanu u Pljevljima, te da treba razmisliti o politici kako ih zadržati. Ona tvrdi da su procesi specijalizacije i edukacije zagađeni korupcijom.

“Postoje ogromne potrebe za određenim specijalizacijama, vidite da se one nikada ne raspisuju. Sve grane koje se smatraju unosnim dermatologija, plastična hirurgija… Kada se raspišu, ne dobijaju ih najbolji kandidati, već oni kojima su namijenjeni. Kumovske veze, ako ste dobri s menadžmentom, ako njegujete poltronske manire, sve su vam to preporuke za dalju edukaciju”, kazala je ona.

Komentarišući situaciju u Institutu Igalo, kazala je da je genijalnost uništiti takav potencijal.

“Manje je potencijala trebalo da se ta institucija održi nego uništiti. Za zdravstveni turizam vi ne smijete da dozvolite sebi da imate jedan takav primjer urušavanja. A mi to prikazujemo na Institutu. To je nešto što treba da ostane kao trajni trag naših kompetencija”, kazala je ona.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA