Jušković: Crna Gora ispunjava preduslove za uvođenje „Amber alerta“

Edukator za bezbjednost djece Bojan Jušković apeluje da Vlada Crne Gore i Ministarstvo unutrašnih poslova uvedu sistem za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetne osobe, poznat kao „Amber alert“.

„Reakcija za uvođenje jednog takvog sistema, prije svega, leži na vladi jedne zemlje, Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i Upravi policije od koje sve kreće. Koliko je meni poznato, do sada kod nas u Crnoj Gori od nadležnih nije bilo nikakvih koraka u ovom pravcu i ovom prilikom bih apelovao na Vladu i resorno Ministarstvo da razmisle korak unaprijed o uvođenju ovog sistema i ostanu zapisani u istoriji ove zemlje kao neko ko je na pravi način brinuo o bezbjednosti onog najbitnijeg, a to su naša djeca“, kazao je portalu Dnevno Jušković.

Portal Dnevno uputio je pitanja Ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi sa pokretanjem ovog sistema i u našoj zemlji.

Jušković ističe i da je uvođenje sistema „Amber alert“ od javnog značaja, jer je, kako kaže, pronalazak nestalog djeteta prioritet.

„Amber alert sistem je kao takav sistem od javnog značaja i osmišljen je da doprinese bržem rješavanju slučajeva nestanka djece. Odgovor zašto bi trebalo da ga imamo dolazi sam po sebi. Pronalazak nestalog djeteta je prioritet i ukoliko bi jedan ovakav sistem doprinio tome, a definitivno bi- jasno vam je zašto je neophodan svakoj državi koja hoće da se o djeci brine na pravi način“, naveo je Jušković.

Smatra i da Crna Gora ispunjava dva glavna preduslova koja bi mogli da iskoristimo za implementaciju jednog takvog sistema.

„Prvo – izuzetno smo mala zemlja i takva vijest bi se izuzetno brzo proširila na čitavoj teritoriji i uz to već imamo funkcionalan Operativno- komunikacioni centar u sklopu MUP-a preko kojeg bi to moglo da funkcioniše, naravno uz promjenu određenih zakona i procedura“, istakao je Jušković.

Glavna prepreka u implementaciji sistema ‘Amber alert“ do sada je, kaže Jušković, bila nezainteresovanost ili neprepoznavanje važnosti jednog takvog sistema, njegovih prednosti.

„Jer ako imate, sa velikim procentom, mogućnost pronalaska djeteta, zašto ga ne implementirati. Iako kod nas nema slučajeva nestanka djece, zar nije bolje imati ga pa i da ga nikad ne upotrijebimo, što bih ja iskreno želio“, kazao je Jušković.

Prema njegovim riječima, podaci o izgubljenoj djeci su ohrabrujući, ali da to nikako ne smije biti razlog da se ne uvede jedan takav sistem.

„Posljednjih nekoliko godina, prema zvaničnim podacima nije bilo nestanaka djece, ali ne treba da čekamo da se nešto desi da bismo reagovali, jer ako se desi tada smo već debelo zakasnili. Odluku o pokretanju ovog sistema donosi policija, uz prethodno ispunjene uslove. U Srbiji jedan od tih uslova je nestanak djeteta do sedam godina ili maloljetnog lica sa invaliditetom“, naveo je Jušković.

On je nedavno kao član Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u Srbiji prisustvovao i zvaničnom pokretanju tog sistema i najavio da kreće u promociju i u našoj zemlji.

Kako u Srbiji funkcioniše sistem „Pronađi me“

U Srbiji je „borba“ oko ovog sistema trajala punih osam godina, ali dolaskom novog ministra unutrašnjih poslova, podsjeća Jušković, sve je završeno za period od oko šest mjeseci, što znači da je „sve moguće kad se hoće“.

Objašnjava da policija na elektronskoj platformi objavi obavještenje o nestanku djeteta uz fotografije i druge relevantne podatke o nestalom djetetu.

Aktiviranjem platforme, mobilni operateri, TV i radio stanice, aerodromi, željezničke pruge i autobuske stanice dobijaju obavještenje koje momentalno objavljuju putem sms, prekidom radio i TV emisija i kajronom na važnim saobraćajnicama.

Građani se, nakon dobijanja obavještenje aktivno uključuju u traganje za nestalim djetetom i sva saznanja javljaju policiji.

Amber alert više od 25 godina u SAD

Amber alert u SAD funkcioniše od 1996. godine. Nazvan je po devetogodišnjoj djevojčici iz Teksasa, Amber Hagerman, koja je oteta i ubijena.

Amber alert se aktivira u specifičnom slučaju nestanka djeteta. Najčešći kriterijumi za aktiviranje alarma su, na primjer, sumnja da je dijete oteto i da mu može biti ugrožen život.

Pored SAD, sistem se koristi u više evropskih država – u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Među ovim državama je i Hrvatska, gdje ovaj sistem nosi naziv „NENO Alarm“.

Foto: Ilustracija/elements.envato

NIKŠIĆ PROGNOZA