Joksimović: Vakcinacijom djece možemo da smanjimo širenje HPV tipova

Od početka februara, 309 dječaka je primilo HPV vakcinu, dominantno u Podgorici, a nešto više od 7800 djevojčica je imunizovano od septembra 2022. godine, kada je započela njihova vakcinacija.

Epidemiolog Instituta za javno zdravlje dr Milko Joksimović objašnjava da već dva mjeseca daju preporuku da vakcinu prime i dječaci, koji su prenosioci humanog papiloma virusa, zato što i njih štiti od različitih vrsta karcinoma.

„Vakcina protiv HPV-a štiti od kondiloma, odnosno genitalnih bradavica. Zatim rak anusa, završni prsten debelog crijeva, rak muškog polnog organa i dio kancera usne duplje i ždrijela, se takođe može prevenirati HPV vakcinom“, kazao je i dodao da vakcinacijom paralelno i dječaka i djevojčica u budućnosti možemo da smanjimo širenje visokorizičnih HPV tipova i da tako kolektivnim imunitetom štitimo populaciju.

Tokom naredna tri vikenda Institut za javno zdravlje organizuje vanrednu vakcinaciju djece HPV vakcinom u svim gradovima.

Epidemiolog Jokimović navodi primjer Australije kao države koja je na putu da potpuno eliminiše rak grlića materice, a koja je započela vakcinaciju krajem 2006. godine.

„Imaju fantastične rezultate, to se inače smatra najboljim programom HPV vakcinacije u svijetu. Prije nekoliko mjeseci, Škotska je takođe prijavila da među vakcinisanim ženama, koje su vakcinisane kao djevojčice u uzrastu od 12 do 13 godina, za sada nemaju niti jedan jedini slučaj raka grlića materice. To su ozbiljni podaci“, kazao je i podsjetio da su Crna Gora, Srbija, Rumunija crne tačke Evrope kada je u pitanju obolijevanje raka grlića materice.

Doktor je podsjeto na naučna istraživanja koja govore da vakcina ne utiče na plodnost.

„Apsolutno na osnovu svih naučnih podataka mogu da tvrdim da ne može da izazove sterilitet niti da ugrozi plodnost. Šta više, ova vakcina čuva plodnost naše djece, kazao je.

Foto: Printscreen YouTube

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA