Jokić: Gotovo da nisam imao radno vrijeme, bio sam u Domu zdravlja i prije i poslije podne, često vikendom…

Gotovo da nisam imao radno vrijeme, bio sam u Domu zdravlja i prije i poslije podne, često vikendom i uvijek kada sam smatrao da moram biti, saopštio je danas Danilo Jokić, bivši direktor Doma zdravlja (DZ) Podgorica.

On je reagovao na saopštenje Menadžmenta DZ Podgorica u kome se između ostalog navodi da je Jokić isplaćivao sam sebi naknade od 150 eura mjesečno, te da su iste odluke donijete za glavnu sestru i sekretarku.

„Neću vam se mnogo pravdati jer vi to ne zaslužujete. Neću jer je svaki cent zarada prolazio kontrolu Fonda za zdravstvo i nikada se nije desilo da nam je bilo koji predlog odbijen. Pokušao sam kao doskorašnji direktor ove ustanove da odvojim rad od nerada, ali nažalost nisam u tome do kraja uspio. Pokušavate da napravite priču od prekovremenog rada koji je u rudnicima i zdravstvenim ustanovama neizbježna stvar. Kamo sreće da ste i vi radili prekovremeno. Svaki prekovremeni sat je opravdan, potpisan i isplaćen. Dio našeg menadžmenta je skoro godinu i po radio u kovid uslovima, radeći svoj i tuđi posao. Neke ljude nisam ni izbliza uspio da nagradim za ono što su radili, niti im je DZ mogao platiti onoliko koliko su zasluživali. Biću i ličan, ja gotovo da nisam imao radno vrijeme, bio sam u DZ i prije i poslije podne, često vikendom i uvijek kada sam smatrao da moram biti. Da me ne biste prozivali za mizerije, a to govori o vama, javno, po ko zna koji put prijavljujem svoju mjesečnu zaradu, ne dakle samo platu, nego zaradu, sa 30 godina staža, 40 prekovremenih sati i svim što mi je pripadalo – moja neto zarada kretala se od 1.512 -1.650 eura“, istakao je Jokić u saopštenju.

On je dodao da je poređenja radi, zarada izabrane doktorice, koja je ujedno i predsjednica Odbora direktora, dr Natalije Petrić, koja kako je kazao protiv njega vodi kampanju duže od dvije godine, iznosila je ukupno 2.323 eura (1.451 euro kao zaposlena u DZ i 871 euro kao predsjednica Odbora direktora).

„Neto zarada člana Odbora direktora iz „reda zaposlenih“, sa jednom godinom radnog staža, dr Igora Ljutice, iznosila je 1.700 eura ( od čega je u Odboru direktora primao 523 eura)“, poručio je Jokić.

On je kazao da ostavlja javnost da sudi koliko je on, kao direktor DZ, bio plaćen, a koliko su neki bili preplaćeni ili neplaćeni.

„Pojedini mediji su ranije objavili naše zarade, pa je javnost mogla da se uvjeri da ja sa svojom direktorskom zaradom nisam bio među sto prvih u Domu zdravlja. Nisam se borio za sebe, ali za kolege i profesiju jesam. Život me naučio da je strpljenje velika vrlina. Strpljenja imam i brzo će se pokazati, gospodo kolege i koleginice, čemu služi ovaj vaš nedostojni napad na bivši menadžment. Očekujemo vaša nova postavljenja za dobro završen posao progona i lične hajke na mene“, kazao je Jokić.

On je poručio da će i pored toga i dalje ponosno držati glavu svjestan činjenice da je u sređenim prilikama, zajedno sa svojim timom, mogao i bolje i više, ali da u uslovima koje sam zatekao, i sa nekima od njih koji su radili i protiv njega i DZ, pravo je čudo da su uspjeli toliko koliko jesu.

„Zaboravili ste, uvažene kolege, kako je bilo teško ući u DZ koji je decenijama bio oktroisan i zarobljen vlašću DPS-a. Zaboravili ste da smo mi prva i jedina tranzicija u našoj upravi od uvođenja višestranačja. Vi se bavite nama, a mi smo DPS-ovim nasljeđem. Ljudi će razumjeti koliko je to teško, a koliko je nečovječan ovaj vaš sramni progon. Nekadašnja šefica finansija DZ u vrijeme bivšeg režima vama je sada član Komisije za presjek stanja!? Čestitam vam. Samo ne zaboravite da je njeno poslovanje predmet pažnje SDT. Narod bi rekao: s kim si onakav si“, zaključio je Jokić.

Foto: RTCG/Arhiva

NIKŠIĆ PROGNOZA