Jezera, Medun i Duklja turistički aduti Podgorice

Oko 44.000 turista registrovano je u Podgorici do kraja aprila, a ostvareno je oko 86.000 noćenja.

To znači da je turista, u prosjeku, u Glavnom gradu boravio oko dva dana, kazao je “Vijestima” direktor Turističke organizacije (TO) Podgorica Dragan Grnović.

Iz TO kažu da očekuju da će tokom ljetnjih mjeseci biti znatno više posjetioca nego ranije, pa su za njih pripremili raznovrsan zabavno-kulturni program.

Najbrojniji posjetioci Podgorice, kaže Grnović, dolaze iz regiona, ali i obližnjih evropskih zemalja.

“Postoji veliko interesovanje i iz udaljenijih tržišta, poput Izraela, Kine i Amerike, Turske, ali i zapadnoevropskih zemalja. Ranijih godina Podgorica je bila samo tranzitna destinacija, ali sada se gosti sve duže zadržavaju i koriste idealnu poziciju Glavnog grada za obilazak cijele države”, kazao je Grnović.

Prema njegovim riječima, ohrabrujući i obavezujući podaci, kako statistički tako i finansijski, “rezultat su niza faktora”.

“…Od pojačanih promotivnih aktivnosti na značajnim emitivnim tržištima, velikog broja manifestacija i događaja koje je Glavni grad organizovao ili ugostio, te uspostavljanja intenzivne saradnje sa predstavnicima turističke privrede”, rekao je Grnović.

Najatraktivnija okolina grada

Istakao je da, tokom ljetnjih mjeseci, turisti uglavnom posjećuju poznate lokacije u okolini Podgorice.

“U prvom redu panoramski put Krug oko Korita, Bukumirsko i Rikavačko jezero. Nezaobilazna je i posjeta Skadarskom jezeru koje se nalazi u blizini grada. Pažnju, takođe, privlače i arheološki lokaliteti Medun i Duklja, a turisti žele i da osjete duh grada, pa posjećuju Staru Varoš, najstariji most na Sastavcima, brdo Gorica sa istoimenim avanturističkim parkom”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Grnović navodi da je osim aktivnog, posjetiocima privlačan i vjerski, odnosno izletnički turizam.

Prema njegovim riječima, veliku pažnju privlači i “najveći vinogradski kompleks u jednoj cjelini u Evropi, kao i impresivni vinski podrum Šipčanik”.

Istakao je da Turistička organizacija Podgorice aktivno radi na razvoju novih turističkih proizvoda i primjeni stečenih iskustava, a sve u cilju privlačenja turista.

“Manifestacioni turizam, kao izuzetno važan, a ujedno i segment koji privlači najveću pažnju naših sugrađana i turista, zauzima značajno mjesto u aktivnostima Turističke organizacije Podgorice. Za nama je nekoliko manifestacija gdje smo naišli na veoma pozitivne komentare i reakcije svih generacija, poput Proljećnog pazara, manifestacije ‘Svi plešemo – srce igrom darujemo’, ‘Craft Fest Montenegro’”, kazao je Grnović.

Više manifestacija za sugrađane

Prema njegovim riječima, od 26. do 29. juna, na više lokacija u Podgorici biće organizovan Minibasket turnir.

“Od 29. i 30. juna održaće se Međunarodna džipijada ‘Off Road Podgorica Summer Race’ koju organizujemo u saradnji sa Turističkom organizacijom Opštine Zeta”, rekao je Grnović.

Za sugrađane će, ovog ljeta, Sekreterijat za kulturu Glavnog grada, u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”, organizovati brojne događaje “čije inicijative doprinose unapređenju i dodatnoj promociji turističke ponude Podgorice”.

“Tokom ljeta, nastojaćemo da animiramo sugrađane i posjetioce grada da spas od ljetnjih vrućina pronađu na obalama gradskih rijeka, a na tri gradske plaže, Sastavci, Galeb i Rogami, postavićemo i urbani plažni mobilijar pa smo sigurni da će to dodatno doprinijeti atraktivnosti plaža”, rekao je Grnović.

Iz TO Podgorica preporučuju građanima da posjete više lokacija u naredna tri mjeseca i pronađu ono koje im najviše odgovara za odmor.

“Pored osvježenja na gradskim plažama, prvenstveno Sastavcima, gradskoj plaži Galeb i plaži u Rogamima, preporučujemo obilazak panoramskog puta Krug oko Korita, uz posjetu Bukumirskom i Rikavačkom jezeru, NP Skadarsko jezero koji nudi brojne mogućnosti za aktivni odmor”, zaključili iz TO Podgorica.

Foto: Luka Zeković/Vijesti

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA