„Janković vršio brojne zloupotrebe, Vuković ohrabrivao druge da krše procedure“

Krivičnom prijavom, koja je Specijalnom državnom tužilaštvu predata protiv Gorana Jankovića, bivšeg komandira Službe zaštite i spašavanja, ukazano je na postojanje osnova sumnje na brojne zloupotrebe kojima je narušen ugled, ali i oštećen budžet Glavnog grada, saopšteno je iz Odborničkog kluba Pokreta Evropa sad Glavnog grada.

“Prikupljene informacije ukazuju na to da je Ivan Vuković, bivši gradonačelnik Podgorice, ohrabrivao pripadnike Službe zaštite i spašavanja da otputuju u Tursku, svjesno navodeći na zaobilaženje ustaljene međunarodne prakse kao i nacionalnih procedura. Na ovom zadatku od 18 pripadnika tima, samo tri su prošla obuku na temu traganja i spašavanja iz zemljotresa, dok je pet pripadnika tima zaposleno četiri dana prije putovanja”, navodi se u saopštenju.

Ipak, kako dodaju, iako je Vuković ohrabrivao pripradnike Službe da prekrše procedure i uprkos nedostatku iskustva otputuju u Tursku, bivši gradonačelnik nije odobrio isplatu varijabilnog dijela zarade, zbog čega je poništeno 18 rješenja tadašnjeg komandira Jankovića.

“Osiim toga, Janković je Rješenjem o zasnivanju radnog odnose zaposlio 27 lica van citirane odluke, od čega je za tri lica donio rješenja o zasnivanju radnog odnose bez javnog oglašavanja”, dodaju.

Kako dalje navode, o načinu na koji su obučavani pripadnici Službe najbolje govori i činjenica da je Janković administrativnog radnika uputio na kurs za ronjenje, onemogućavajući time osposobljavanje jednom od pripadnika operativnog tima.

“Iako je značajan dio dokumentacije uništen u pokušaju prikrivanja dijela činjenica, krivičnom prijavom obuhvaćene su brojne zloupotrebe koje je Janković vršio u produženom trajanju, a odnose se na kršenje zakona i drugih pravnih akata uz donošenje više desetina odluka o određivanju rada dužeg od punog radnog vremena i isplata varijabilnog dijela zarade mimo zakona”, kazali su iz PES-a Glavnog grada.

Navedene odluke o prekovremenom radu, ocjenjuju, donošene su svakomjesečno, sa kršenjem dozvoljenih sati prekovremenog rada, za redovne aktivnosti, bez obzira na godišnje doba, čak i administrativnim radnicima, za poslove koji nijesu bili iznenadni i vanredni, i koji su se mogli obavljati u okviru redovnog rada, zbog čega je dobio i upozorenje tadašnje rokovoditeljke Službe za ostvarivanje izvršne funkcije gradonačelnika, Ivone Međedović.

“Za vrijeme dok je bio komandir Službe, Janković je donio brojna rješenja o zapošljavanju van citiranih odluka o izboru kandidata, te zasnivao radni odnos sa licima koji ne ispunjavaju uslove, uprkos tome što mu je na nepravilnosti više puta ukazivano od strane lica koja su učestvovala u procesu provjere kandidata”, navode.

Iz te partije su kazali da se bivša vlast odnosila prema resursima građana Podgorice kao prema svojoj ličnoj imovini, o čemu kako su istakli, govori i činjenica da je za vrijeme dok je Janković bio komandir Službe došlo do rashodovanja vrijedne opreme, zbog čega je smanjena operativnost i efikanost službe, ali i do kršenja propisanih kvota potrošnje goriva na navalnim i putničkim automobilima.

“Da su se materijalna i finansijska sredstva koristila za pribavljanje koristi isključivo Jankoviću govore i nalozi koje je izdavao zaposlenima, a koji se odnose na izvođenje zanatskih radova na izradi (drvenog) namještaja za soptvene potrebe i to u prostorijama Službe zaštite – Servisu za servisiranje i održavanje PP aparata”, dodaju.

Osim toga, ocjenjuju, Janković je u većini slučajeva, suprotno odredbama članova Zakona o radu, odlučivao o svojim pravima i obavezama, vršio prekoračenje naloga i tokom izbornog dana postupio shodno zahtjevu upućenom sa privatnog maila nepoznatog lica, te pripadnike Službe zaštite i spašavanja raspoređivao na više lokacija u gradu.

Takođe, nekadašnji komandir Službe, sprovodio je i komercijalne aktivnosti koje se tiču isporuke vode, a bez postojanja izvještaja o njihovoj namjeni. Tako je za period od tri godine, Služba u okviru komercijalnih aktivnosti, izvršila preko 300 usluga prevoza vode o čemu ne postoji nikakva finansijska ili druga dokumentacija.

“Za vrijeme Jankovićevog mandata, izostao je i jedan od godišnjih, zvaničnih izvještaja o radu Službe zaštite i spašavanja, što je dalje prouzrokovalo usvajanja izvještaja o sistemu zaštite i spašavanja Vlade Crne Gore koji je prvi put usvojen bez podataka koji se odnose na Glavni grad”, zaključuju.

Foto: PES

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents