Janković: Predmeti o falsifikovanju potpisa iz 2018. i dalje neriješeni

Tužiteljka u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) Maja Janković kazala je u emisiji „Mreža“ na TVCG da krivične prijave falsifikovanja isprava radi podrške određenim predsjedničkim kandidatima iz 2018. godine i dalje nijesu riješene. Kako je kazala „nijesu utvrđeni identiteti eventualnih učionioca krivičnih djela“.

„Osnovno državno tužilaštvo i ove godine nakom kampanje za predsjedničke izbore primilo je veliki broj krivičnih prijava od strane građana koji su u prijavama naveli da su njihovi potpisi zloupotrijebljeni za podršku određenih predsjedničkih kandidata“, kazala je Janković.

Navela je da predmeti koji su 2018. godine formirani za zlupotrebu potpisa za podršku određenim predsjedničkim kandidatima i dalje nijesu riješeni.

„Tako je i 2018. godine formiran veliki broj predmeta po nepoznatim učiniocima. Međutim i do dana današnjeg ti predmeti nijesu riješeni odnosno nijesu utvrđeni identiteti eventualnih učionioca krivičnih djela fasifikovanje isprave“, kazala je Janković.

Istakla je da je ODT kada su u pitanju prijave iz tekuće godine preuzeo sve mjere.

„Što se tiče predmeta koji su ove godine formirani, moram da istaknem da su državni tužioci u Osnovnom državnom tužilaštvu u kontinuitetu i aktivno preduzimali i preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja postojanja elemenata bića krivičnog djela, pa su tako saslušani podnosioci prijava, ovlašćeni predstavnici Državne izborne komisije, i pojedini predsjednički kandidati“, kazala je Janković.

Istakla je da ukoliko dođe do toga se identifikuju lica koja su fasifikovala potpise, od strana Osnovnog suda će im biti suđeno kada ODT podnese predlog.

Kada je u pitanju vršnjačko nasilje, Janković je istakla da je broj formiranih predmeta ove godine porastao.

„Moram da konstatujem da je broj formiranih predmeta prema maloljetnicima kao učiniocima krivičnih djela ove godine itekako uvećan, jer samo za prošlu godinu na godišnjem novou formiran 21 predmet dok na današnji dan je formirano već 36 predmeta prema više maloljetnih lica“, kazala je Janković.

Istakla je da je nezahvalno govoriti o kaznenoj politici kada su u pitanju maloljetnici kao učinioci.

„Nezahvalno je govoriti o kaznenoj politici kada su u pitanju maloljetnici kao učinioci krivičnih djela i samo maloljetničko zakonodavstvo je kreirano da bude i u interesu maloljetnika da se oni vrate na pravi put. Ne bih rekla da je loša kaznena politika već da treba samo da se držimo zakona“, kazala je Janković.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA