Janković: IJZ je prijavljeno 55 slučajeva oboljelih od šuge za nepuna dva mjeseca

Institutu za javno zdravlje Crne Gore prijavljeno je 55 slučajeva oboljelih od šuge za nepuna dva mjeseca u većini crnogorskih opština. Trećina oboljelih su djeca predškolskog uzrasta, a prvi simptom ovog kožnog oboljenja je svrab, ukazala je pedijatrica, doktorka Vjera Janković, u emisiji Lice Podgorice, na Gradskoj RTV.

Janković kaže da je strah roditelja često neopravdan i posljedica stereotipa, te da se oboljenje utvrđuje odokativnim pregledom ljekara

„Najčešće se požale na noćni svrab, u predjelu donjeg dijela trbuha, zatim po rukama i između prstiju, ali se može javiti i ispod pazuha, oko struka, na butinama… Izgled promjena je kao tamnosivkasti kanalići koji mogu biti iskomplikovani pistulama, vezikulama, itd.“, ističe Janković.

U slučaju šuge koristi se preparat na bazi sumpora i neophodno je oprati svu posteljinu i odjeću na visokoj temperaturi, objašnjava Janković. U slučaju neliječenja šuge, moguće su brojne posljedice.

„Tim češanjem osoba može sebi da nanese sekundarne infekcije – streptokokom i stafilokokom i te infekcije mogu dalje da dovedu do komplikacija. I parazit luči alergijske toksine tako da osoba dodatno osjeća nelagodu. Zapravo, češanje dovodi do povrjeđivanja kože pa je moguć ulazak drugih mikroorganizama koji vode do komplikacija“, kazala je dr Janković.

Šuga je, kako navodi Janković, porodična i kolektivna bolest i prenosi se bliskim kontaktom – spavanjem u istom krevetu, nošenjem iste odjeće…

Inkubacioni period je od tri do šest nedjelja i osoba je zarazna i u tom periodu, što je veoma nezgodno za dalje širenje infekcije, upozorila je Janković.

Foto: Gradska TV

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents