Izdato upozorenje: Danas obilne padavine, moguće vremenske nepogode

Zbog snažnih udara vjetra i obilne kiše danas će, na teritoriji Crne Gore, biti na snazi narandžasti meteoalarm.

Na osnovu izvještaja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore (ZHMS), Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a poslao je upozorenje svim učesnicima u sistemu zaštite i spašavanja i ukazao na potrebu podizanja operativne spremnosti.

„Naime, prema informacijama Zavoda, za petak, 10.novembra, očekuje se prostrani i duboki visinski ciklon sa centrom iznad Sjevernog mora, koji uslovljava jako jugozapadno strujanje, te se očekuje pretežno oblačno vrijeme, povremeno kiša, mjestimično pljuskovi i grmljavina, a intenzivnije padavine od sredine dana, naročito u južnim predjelima. Lokalno su moguće umjerene do obilne količine kiše i kratkotrajne vremenske nepogode“, navodi MUP.

I u subotu u prvom dijelu dana najavljene su slične vremenske prilike.

Intenzivne padavine se očekuju popodne i tokom noći, kao i u subotu (11. novembar) u prvom dijelu dana.

Vjetar će biti povremeno umjeren do jak, na udare veoma jak, južnih smjerova, a more umjereno talasasto do jače talasasto.

„Kao posljedica obilne kiše lokalno su mogući kratkotrajni problemi sa obilnom količinom vode (flashflood efekti), posebno u urbanim sredinama, na bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje presijecaju planinske kosine“, ističe MUP.

Foto: Envatoelements

NIKŠIĆ PROGNOZA