Iz Opštine Andrijevica tvrde: 2013. falsifikovan PUP zbog bespravne gradnje pet privatnih elektrana

Iz andrijevičkog opštinskog Sekretarijata za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine uvjeravaju da su pregledom raspoložive dokumentacije utvrdili da se tokom 2013. godine pristupilo falsifikovanju Prostorno-urbanističkog plana(PUP) opštine Andrijevica.

Prema njihovim tvrdnjama, više lica je te godine, dok je lokalnu vlast vršio DPS, na organizovan način pristupilo falsifikovanju osnovnog planskog dokumenta, PUP-a.

Iz pomenutog Sekretarijata su tim povodom pozvali Specijalno državno tužilaštvo da preduzme mjere iz svoje nadležnosti, provjeri njihove navode i da protiv odgovornih lica preduzme odgovarajuće postupke.

– Nakon višemjesečnih aktivnosti koje su imale za cilj otklanjanje nepravilnosti nastalih u periodu od 2012-2020.godine, saniranje štete i otklanjanje negativnih posledica kao i zaštitu opštinske imovine pored već preduzetih mjera na povećavanju prihoda Opštine kroz zakoniti obračun poreza i drugih prihoda ovaj Sekretarijat je uočio da se tokom 2013.godine od strane više lica, na organizovan način pristupilo falsifikovanju osnovnog planskog dokumenta kao što je Prostorno-urbanistički plan opštine Andrijevica. Ovim putem upućujemo poziv Specijalnom državnom tužilaštvu da preduzme mjere iz svoje nadležnosti, provjeri sve ove navode, te da protiv odgovornih lica preduzme odgovarajuće postupke jer isključivo od tog tužilaštva zavisi da li će epilog tih nezakonitosti biti zadovoljenje pravde. Ukazujemo da postoji čvrsta i nedvosmislena povezanost između vlasnika hidrocentrala i lica koja su pristupila falsifikovanju planske dokumentacije – naveli su iz pomenutog Sekretarijata.

Dodali su da tvrde da je pet privatnih elektrana na podrućčju Andrijevice sagrađeno nezakonito zbog falsifikovanja Prostorno urbanističkog plana.

– Falsifikovanje PUP-a je izvršeno samo u dijelu koji se ticao gradnje hidrocentrala na području naše opštine. Građenje suprotno planskoj dokumentaciji predstavlja devastaciju prostora i životne sredine. Konkretno, suprotno važećoj planskoj dokumentaciji, na području naše opštine sagrađeno je pet hidrocentrala i to: Umski potok; Štitska rijeka; Bradavac; Piševska rijeka i Šeremet. Takođe, za tri hidrocentrale Mojanske i dvije Kutske su sagrađeni dalekovodi suprotno važećim propisima – istakli su iz Sekretarijata.

Naglasili su da su  već uputili apel Ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Janku Odoviću i istog upoznali sa činjenicama oko postupanja tog ministarstva u prethodnom periodu.

foto:Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA