Iz Ministarstva zdravlja pozvali pacijente da prijave nesavjesne ljekare

Iz Ministarstva zdravlja Crne Gore pozvali su građane, odnosno pacijente da podnose prijave za nesavjesno postupanje u javnim zdravstvenim ustanovama. Poručili su da više neće biti moguća višegodišnja praksa da se odbije pružanje zdravstvene zaštite pacijentu u javnoj zdravstvenoj ustanovi kako bi isti, prinuđen zbog svoje bolesti, pomoć zatražio u privatnim ustanovama kod istog tog ljekara.

Iz resora na čijem je čelu ministar Dragoslav Šćekić tvrde da se Ministarstvu zdravlja već izvjesno vrijeme, na perfidan i krajnje neprimjeren način od strane dobro uigrane ekipe koja u kontinuitetu sabotira promjene koje su neizbježne i prijeko potrebne urušenom zdravstvenom sistemu, omalovažaju i nipodaštavaju konkretni rezultati i spočitava nešto što nije u vezi sa aktuelnom zdravstvenom politikom.

– Kome i zašto smetaju smanjene liste čekanja baš u periodu kada je Predlog zakon o zdravstvenoj zaštiti spreman za slanje Vladi na utvrđivanje, a nakon toga i parlamentu na izglasavanje, ljekari koji su već pored svog osnovnog posla, radni angažman obavljali u dvije ili više zdravstvenih ustanova, najavljuju napuštanje javnog zdravstva. Baš ovim zakonom, tamo gdje postoje liste čekanja, ljekari koji su angažovani u javnim zdravstvenim ustanovama neće moći da svoj radni angažman nastave u više privatnih ustanova, ako u JZU postoji lista čekanja, što je ranije bio slučaj. Ili kakva je praksa ranije postojala, a sa kojom su pacijenti nažalost i te kako upoznati, da odbiju pružanje zdravstvene zaštite pacijentu (iz već dobro uvježbanih izgovora) u javnoj zdravstvenoj ustanovi kako bi isti, prinuđeni zbog svoje bolesti, pomoć zatražili u privatnim ustanovama kod istog tog ljekara. Ta praksa više neće biti moguća. Mali broj ljekara koji su bili dio ovakve prakse nisu pokazali humanost, ljudskost i nisu ispoštovali, ono najsvetije za njih, Hipokratovu zakletvu, ako imamo u vidu da većina stanovništva nije u stanju da sebi priušti privatno liječenje. Zašto jedan ljekar, ako smo mu stvorili sve uslove kakve ima i u privatnoj ustanovi, ne može da pruži jednaku uslugu i u javnoj zdravstvenoj ustanovi!, pitaju iz ministarstva.

Iz tog resora su uputili više pitanja, između ostalog kome i zašto smeta uređivanje zdravstvenog sistema, njegova decentralizacija i gubljenje monopolskog položaja od strane pojedinaca, izgradnja novih ustanova, uvećane zarade medicinskom i nemedicinskom osoblju, dovođenje svjetski poznatih ljekara kako naši pacijenti ne bi išli u inostranstvo radi liječenja, nova oprema, transparentna dodjela 200 specijalizacija i 50 supspecijalizacija, digitalizacija zdravstvenog sistema nakon svih ovih godina, jačanje javnog zdravstva…

– Da li neko smatra da za godinu dana može da se ispravi višedecenijsko DPS umišljajno urušavanje zdravstvenog sistema‘ Ministarstvo zdravlja se ne raduje nijednom odlasku ljekara iz naših ustanova, ali su nekada ti odlasci uslovljeni razlozima koji su van domena politika koje kreira ministarstvo ili menadžmenti ustanova. Dolazaka odnosno prijema ljekara u sistem javnog zdravlja bilo i biće ih i ubuduće, isto kao i odlazaka, jer određene situacije i trendovi diktiraju odnos ponude i potražnje na tržištu rada. Posao Ministarstva zdravlja jeste da taj odnos bude i kvalitativno i kvantitativno u korist dolazaka ljekara u javni zdravstveni sistem. Svjedoci smo zaustavljanja masovnog odlaska ljekara na rad u inostranstvu, kao i trenda vraćalja naših ljekara u Crnu Goru. Kontinuirano se radi na izgradnji svih kapaciteta kako bi se uslovi rada i života naših ljekara poboljšali, tvrde iz Ministarstva zdravlja.

Ko opstruira javne nabavke

– Zaustavili smo monopol koji je postojao nad javnim zdravstvenim sistemom svih ovih godina, u cilju jačanja pojedinaca i njihovih ličnih interesa, koji su jačali privatno zdravstvo. Zato se danas borimo sa raznim opstrukcijama, koje su godinama stvarali, kako kroz normativne akte, tako i umreženi kroz cijeli sistem djelovanja, pa već godinu dana ne mogu da se sprovedu postupci javnih nabavki za opremu značajnu za funkcionisanje zdravstvenog sistema, tvrde iz ministarstva.

Oni poručuju da dobronamjerni i iskreni borci za bolji zdravstveni sistem, a kojih je 95 odsto, kako ljekara, tako i srednjeg medicinskog i nemedicinskog kadra, ne zaslužuju da budu etiketirani zbog nekolicine nesavjesnih i neprofesionalnih pojedinaca.

– Svi oni koji su godinama radili u ličnom interesu, na štetu građana i pacijenata, nije ni potrebno da budu dio našeg tima, dodaju iz Ministarstva zdravlja.

Izvor: DAN

Foto: MZ

NIKŠIĆ PROGNOZA