Intervjui za sudiju Ustavnog suda nakon provjere dokumentacije

Intervjui kandidata za sudiju Ustavnog suda počeće kada nadležna komisija provjeri pristiglu dokumentaciju, saznaje Radio Crne Gore. Da proceduru treba ubrzati i sprovesti u skladu sa važećim propisima, jer predsjedniku suda Miloradu Gogiću u maju ističe mandat, poručuju iz Evropske komisije. Sa tim su saglasni i članovi skupštinskog Ustavnog odbora.

Evropska komisija apelovala je na crnogorske parlamentarce da postupak imenovanja novog sudije Ustavnog suda završe na vrijeme, kako bi se upražnjeno mjesto popunilo u skladu sa važećim pravilima.

Naime, u maju ističe mandat predsjedniku Ustavnog suda Miloradu Gogiću kada stiče uslov za penziju. Skupštinski Ustavni odbor je početkom marta utvrdio listu kandidata za njegovu zamjenu. Prema saznanjima RTCG, intervjui sa kandidatima počeće na vrijeme, odnosno kada nadležna komisija provjeri pristiglu dokumentaciju.

Podsjećamo, poslanici Pokreta Evropa sad povukli su iz procedure predlog izmjena Zakona o PIO kojim je starosna granica za odlazak u penziju sudija Ustavnog suda podiže sa 65 na 67 godina.

Takvu odluku PES-a pozdravili su iz DPS-a.

„To je ipak racionalan potez. Ono što je sad od ekstremne važnosti je da se procedura za izbor sedmog sudije Ustavnog suda ubrza, da ne bismo imali nefunkcionalan Ustavni sud“, kazao je šef poslaničkog kluba Andrija Nikolić.

I Demokrate su za to da se sudije penzionišu u skladu sa važećim zakonodavstvom.

„Treba ostati pri onome što smo i ranije javno saopštavali da starosna granica koja je utvrđena važi za sve pa i za sudije Ustavnog suda“, smatra poslanik i član Ustavnog odbora Nikola Rovčanin.

Sličnog mišljenja su i u SNP-u. Poslanik Bogdan Božović za Radio Crne Gore poručuje da će ta partija dati doprinos da se izabere najbolji kandidat.

„Mi smo apsolutno saglasni sa posljednjim izjavama koje smo mogli početi u javnosti i koje dolaze od naših partnera Europske unije, da u najkraćem roku, shodno postojećim zakonskim rešenjima, izaberemo nedostajuće sudije Ustavnog suda“, kazao je Božović.

Iz Građanskog pokreta URA saopšteno je da parlamentarna većina konstantno pokazuje da nema znanja i spremnosti za ozbiljne reforme i da poigravanje sa sistemskim zakonima nije put koji Crnu Goru vodi u Evropsku uniju.

Socijaldemokrate su poručile da treba otvoriti ozbiljnu raspravu o sticanju prava sudija i tužilaca na starosnu penziju.

Foto: TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA