Institut za ljekove i medicinska sredstva: Ostvarena nova značajna postignuća na evropskom putu

Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore je u prethodnom periodu preduzimao brojne aktivnosti na polju međunarodne saradnje i evropskih integracija, naveli su u saopštenju.

Kako su kazali, to su uradili prepoznajući značaj harmonizacije regulatornog okvira Evropske unije, kao i preuzimanja evropskih standarda i modela efikasnog regulisanja oblasti ljekova i medicinskih sredstava u cilju unapređenja javnog zdravlja.

Iz te zdravstvene ustanove navode da uspostavljena saradnja sa Evropskom agencijom za ljekove rezultovala je pozivom da eksperti Instituta postanu dio stručnog usavršavanja koje sprovodi ova agencija.

Naime, kako su saopštili, osmočlana delagacija crnogorskog Instituta za ljekove i medicinska sredstva, koju predvode direktorica Snežana Mugoša i zamjenica direktora Mira Kontić, ove nedjelje boravi u Evropskoj agenciji za ljekove u Amsterdamu, gdje prisustvuju ekspertskim obukama najvišeg nivoa u oblasti procjene kvaliteta, efikasnosti i bezbjednosti ljekova, kao i procjene usaglašenosti sa smjernicama dobrih praksi u proizvodnji i distribuciji ljekova.

Iz Instituta ističu da saradnja između institucija, a naročito sa Evropskom agencijom za ljekove, vodi ka “fenomenu mentorstva i umrežavanja”, što je, kažu, “najznačajniji činilac na evropskom putu crnogorskih institucija, stvaranju partnerstava i uspostavljanju čvrstih veza između evropskih regulatora”.

„Veoma nas raduje što su Evropska unija, kao i njene države članice sve otvorenije za saradnju sa Crnom Gorom kao zemljom kandidatom za članstvo u Evropskoj uniji, te su nam sada na raspolaganju brojne edukacije i učešće u radnim tijelima i projektima koji se finansiraju iz sredstava Evropske unije. Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore, kao regulatorni organ u maloj zemlji, izuzetno cijeni ovakvu podršku i prilike da uči od najboljih i kontinuirano unapređuje sopstvene kapacitete“, poručila je direktorica Instituta Snežana Mugoša.

Kroz učešće u radu Evropske agencije za ljekove, crnogorski Institut je imao priliku i da predloži oblasti i načine saradnje u naredne dvije godine, čije se odobravanje očekuje od Evropske komisije do kraja ove godine.

Kroz ovaj program, po njihovim riječima, crnogorski Institut će imati priliku da direktno učestvuje u radu brojnih radnih tijela i komiteta Evropske agencije za ljekove i time da svoj doprinos formiranju budućeg regulatornog okvira u oblasti ljekova na nivou Evropske unije.

„Nadamo se da će ovakvi projekti i druge aktivnosti koje sprovodimo dovesti do uspješnog zatvaranja pregovaračkog poglavlja i brzog članstva Crne Gore u Evropskoj uniji“, istakla je direktorica Instituta.

Foto: Delegacija instituta za ljekove i medicinska sredstva

NIKŠIĆ PROGNOZA