IMCG: Savjet RTCG ovakvom odlukom dovodi u pitanje osnovne principe rada

Odlukom Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG) da ponovo za generalnog direktora imenuje Borisa Raonića i pored pravosnažne presude Višeg suda da je on nezaknito imenovan na tu dužnost, članovi koji su podržali takav izbor, doveli su u sumnju javnost čije interese zastupaju u medijskoj kući od ključnog značaja za demokratizaciju društva, kazali su u Institutu za medije.

Oni su podsjetili da su za odluku o ponovnom imenovanju Raonića od šest prisutnih članova Savjeta glasala četiri, da je jedan listić bio nevažeći, te da Milica Špajek i potpredsjednica savjeta Marijana Camović Veličković, u znak protivljenja takvom predlogu, nijesu glasale.

„Imajući u vidu važnost RTCG za društvo, pluralizam, slobodu izražavanja, javni dijalog , slobodne i pravedne izbore, Savjet ovakvom odlukom dovodi u pitanje osnovne principe rada: autonomiju, nezavisnost od političih centara, transparentnost rada I izbora upravljačkih struktura“, naveli su u saopštenju.

U Institutu za medije su poručili da će o odgovornosti članova koji su na dnevni red stavili reizbor Raonića suditi javnost ili sud – iako su građani uskraćeni za obrazloženje i motive takve odluke, što kako su kazali, nažalost, navodi na zaključak da im do suda javnosti nije stalo.

„Raspisivanjem novog konkursa i imenovanjem vršioca dužnosti generalnog direktora iz redova zaposlenih, do izbora novog, RTCG bi dokazao da poštuje zakone, brani misiju javnog servisa I promoviše Institucionalna autonomiju, uređivačku nezavisnost I transparentnost rada“, zaključili su u saopštenju.

Foto: Institut za medije

NIKŠIĆ PROGNOZA