Iković: Sud zvanično privremeno zabranio izgradnju poslovne zgrade uz gradski Trg

Osnovni sud u Podgorici je na zahtjev tužioca izdao privremenu mjeru zabrane izvođenja građevinskih radova uz glavni gradski Trg u Danilovgradu. Sud je takođe zabranio investitoru i Opštini Danilovgrad da raspolažu, otuđe i opterete parcele na kojima su započeta izgradnja poslovne zgrade u novembru 2022. godine, saopštio je Vuk Iković, odbornik Preokreta u Skupštini opštine Danilovgrad.

„Ovo je uslijedilo nakon što je pokrenuta tužba protiv Opštine Danilovgrad i investitora zbog nezakonite prodaje Trga, a predmet je dostavljen i Višem državnom tužilaštvu od strane Zaštitnika imovinsko pravnih interesa države. Pored toga Osnovni Sud je naložio Upravi za katastar da izvrši upis zabrane otuđenja i opterećenja za date parcele koje su prvobitno prodate, a nakon toga urbanizovane od strane tadašnjeg rukovodstva Opštine Danilovgrad“, naveo je Iković.

Insistirali su, kaže, i da Skupština opštine formira komisju da bi građani znali ko im je i zašto prodao Trg i da bi konačno počeli da rješavaju probleme i naprave otklon od loših praksi.

„To bi bio primjer kako graditi grad i državu na način da svako odgovara za svoje greške i da svako živi od svog rada. Ipak novoj gradskoj upravi je lakše bilo da se zamjera građanima nego investitoru. Predstavnici parlamentarne većine su odlučili da idu linijom manjeg otpora i da se ne miješaju u svoj posao.

Podsjećam javnost da je kontrolna funkcija parlamenta, i državnog i lokalnog, prema zakonu, Statutu i Poslovniku, jedna od najvažnijih funkcija svake, pa i Skupštine Opštine Danilovgrad. Svakome je poznato da ova skupštinska tijela ne mogu da vrše istražne i druge radnje pravosuđa ali mogu da se bore da otklanjaju štetne posljedice prethodne vlasti“, kaže Iković.

Slučaj gradskog Trga treba, ističe, biti primjer kako napraviti otklon od loših praksi i kako funkcioneri treba da podnose odgovornost za štetu koju su učinjeli državi i građanima jer sve dok stara vlast ne bude odgovarala za svoje greške, nova vlast će biti gora od prethodne.

„Koliko god građani bili obeshrabrivani udruženo djelovanje u cilju opšteg dobra daje rezultate. Preokret će u skladu sa tim nastaviti svoje djelovanje“, zaključuje Iković.

Foto: Preokret

NIKŠIĆ PROGNOZA