IJZ: Registrovan osmi slučaj obolijevanja od morbila, pacijent hospitalizovan u KBC Kotor

Institut za javno zdravlje(IJZ) Crne Gore je juče u kasnim popodnevnim časovima registrovao osmi slučaj obolijevanja od morbila. Obolijevanje je registrovano kod nevakcinisane osobe muškog pola starosti 22 godine iz Bijelog Polja, koja trenutno živi i radi u Budvi.

„Obolijevanje je potvrđeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti i  serološkom analizom (prisustvom specifičnih IgM i IgG antitjela). Pacijent je hospitalizovan u KBC Kotor i prema dobijenim informacijama trenutno je dobrog opšteg stanja. Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su mjere kako bi se smanjio rizik daljeg širenja bolesti. Epidemiološko ispitivanje vrše nadležne službe KBC Kotor i Doma zdravlja Budva, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku“, saopšteno je iz IJZ.

Od 28. marta 2024. godine, zaključno sa 11. julom 2024. godine registrovano je 8 slučajeva obolijevanja od morbila u Crnoj Gori.

„Prema posljednjim dostupnim podacima, u zemljama okruženja bilježi se dalji porast broja registrovanih slučajeva morbila. Ukupno je tokom 2024. godine u Federaciji BIH registrovano 6.316 slučajeva (zaključno sa 09.07.2024.). U Republici Srpskoj je prijavljen je 251 slučaj (zaključno sa 05.07.2024. godine), a u Srbiji je registrovan 181 slučaj morbila (zaključno sa 07.07.2024. godine) sa naglaskom da je u periodu od 01 – 07.07.2024. g. registrovan 31 novooboljeli. U Albaniji je prijavljeno 38 slučajeva morbila (posljednji dostupni podatak od 12.03.2024.), a u Hrvatskoj 18 (zaključno sa 05.06.2024.).Prema izvještaju ECDC (Evropski centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti) ove godine je 16 lica (15 u Rumuniji i 1 u Irskoj) umrlo od posljedica obolijevanja od morbila“,navode.

Jedina prava mjera prevencije je vakcinacija koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele. Potpuna vakcinacija podrazumijeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine.

Institut za javno zdravlje Crne Gore apeluje na roditelje da  vakcinišu svoju djecu bez odlaganja. Sva djeca koja su navršila godinu dana i nemaju medicinske kontraindikacije pisano navedene od strane ljekara treba da prime prvu dozu vakcine protiv morbila, zauški i rubele (MMR), a djeca koja se pripremaju za upis u školu i starija moraju biti vakcinisana sa dvije doze ove vakcine.Osobama koje nijesu potpuno vakcinisane u skladu sa svojim uzrastom ili nemaju dokaz da su preležale ovu bolest ne preporučuju se putovanja, naroćito u države i regionima gdje su registrovani slučajevi obolijevanja. Takođe, savjetuje im se da izbjegavaju bilo koji vid okupljanja i boravka u kolektivu“, poručuju iz IJZ.

foto:IJZ

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA