IJZ: Program imunizacije biće proširen

U posljednjih 17 mjeseci u Crnoj Gori vakcinisano je 6.700 djevojčica i djevojaka protiv humanog papiloma virusa (HPV) – uzročnika raka grlića materice, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) za Dnevno.me.

Program imunizacije se proširuje i tako što se aktivnije promoviše vakcinacija djevojaka od 15 do 18 godina, kao i od 19 do 26 godina i tako što se organizuju dodatni termini tokom Evropske nedjelje prevencije raka grlića materice, od 22. do 28. januara.”

“Vakcinaciju je najbolje sprovoditi u tom uzrastu, zato što imunizacija u toj uzrasnoj grupi daje najbolje rezultate kod djevojaka koje nisu prethodno izložene infekcijama HPV-a. Očekuje se da će Ministarstvo zdravlja prihvatiti preporuku stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju i da će od februara mjeseca vakcinacija biti moguća za dječake.”

“U Crnoj Gori najveća stopa obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi”

U Crnoj Gori je, podsjećaju iz IJZ-a, najveća stopa obolijevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi, prema posljednjim procjenama Međunarodnog Centra za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije.

HPV infekcije su, kako navode, veoma rasprostranjene i svi mogu biti inficirani i oboljeti od najtežih formi bolesti.

“Vakcinacije dječaka su potrebne dječacima, posebno iz razloga što je u svijetu učestalost raka usne duplje i ždrijela sve veća, a jedan dio ovih tumora povezan je sa HPV infekcijama. Vakcinacija oba pola u više uzrasnih grupa pruža dodatnu korist u vidu smanjenja prenošenja pojedinih HPV tipova visokog rizika”, smatraju u Institutu za javno zdravlje.

Dodatni termini za vakcinaciju do 28. januara i u domovima zdravlja

Iz Instituta za javno zdravlje su kazali da, od uvođenja vakcinacije, prije skoro godinu i po, skoro 90 odsto vakcinisanih bile su djevojčice uzrasta devet do 14 godina, koje su i prioritetna ciljna grupa.

U njihovoj ambulanti će, kako su kazali, vakcinacija biti omogućena od ponedjeljka do petka, kao i tokom subote i nedjelje od 22. do 28. januara i to u popodnevnim satima od 15 do 18 sati, kao i tokom vikenda – od devet do 14 časova.

“Biće moguća vakcinacija djevojaka uzrasta od 19 do 26 godina, sa teritorije Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Zete i Tuzi. Slična akcija će biti organizovana i u epidemiološkim službama domova zdravlja u drugim opštinama.”

Kako navode iz Instituta, od 17 godina iskustva u njenoj primjeni određene države, koje su vakcinaciju sprovodile sa visokim obuhvatima i temeljno u određenim uzrasnim grupama, postigle su izuzetne rezultate.

“Tako su države poput Švedske, Finske, Australije, SAD i Velike Britanije ostvarile rezultate u smanjenju učestalosti infekcija visokorizičnih HPV tipova, smanjenju učestalosti genitalnih bradavica i premalignih formi na grliću materice, a već postoje prvi rezultati u smanjenju učestalosti invazivnog raka grlića materice.”

HPV vakcina, kako su kazali, osim zaštite od raka grlića materice, pruža zaštitu od genitalnih bradavica, raka vagine, raka vulve, raka anusa, raka penisa i u određenom dijelu od raka usne duplje i ždrijela.

Usvajanje Programa imunizacija za 2024. očekuje se uskoro

“Mi nijesmo jedina ustanova koja sprovodi aktivnosti, već su domovi zdravlja nadležni da ih sprovode shodno Pravilniku i Programu imunizacija za tekuću godinu i odgovorni su da to kontinuirano rade na teritoriji svoje opštine. Shodno preporukama Stručnog savjetodavnog tijela za imunizaciju (NITAG) pripremljen je predlog Programa imunizacija za 2024. godinu čiji sastavni dio je i sprovođenje HPV vakcinacije a čije usvajanje se očekuje uskoro”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

Dodali su da sve vrijeme sprovode aktivnu koordinaciju Programa HPV vakcinacije, pružaju podršku na terenu, kao i da ostvaruju kontinuirano medijsko prisustvo na ovu temu.

“Povremenim organizovanjem i edukacijom osoblja i/ili roditelja, kontinuirano radimo na jačanju kapaciteta zdravstvenih radnika za uspješno komunikaciranje benefita HPV vakcinacije. Sa ovim aktivnostima nastavićemo i tokom 2024, a o detaljima će javnost biti blagovremeno obavještavana kako se redom budu pripremale i sprovodile dodatne aktivnosti”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje.

Foto: Arhiva/Institut za javno zdravlje

NIKŠIĆ PROGNOZA