IJZ: Dodatni termini za vakcinaciju protiv HPV infekcija

Institut za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore zajedno sa domovima zdravlja pokreće kampanju HPV vakcinacije u dodatnim terminima tokom naredne četiri sedmice.

„S obzirom da se smanjuje učestalost respiratornih infekcija i da je vrijeme sistematskih pregleda, odlično je vrijeme da se dodatno promoviše i učini pristupačnijom HPV vakcinacija.Na vakcinaciju se pozivaju prije svega djevojčice i dječaci uzrasta od 9 do 18 godina jer je u ovom uzrastu vakcinacija najdjelotvornija i postižu se izuzetno dobri rezultati u prevenciji raka grlića materice, genitalnih bradavica, a smanjuje se i rizik od raka anusa, raka penisa, raka vagine i vulve, kao i raka usne duplje i ždrijela“,saopštili su iz IJZ.

U svim uzrastima od 9 do 20 godina aplikuje se jedna doza vakcine, a državni sistem zdravstva za sada u potpunosti pokriva troškove ove vakcinacije i potrebno je da svi kojima se to nudi iskoriste priliku i vakcinišu se. Nakon ovog perioda vakcine će biti preusmjeravane ka gradovima i uzrasnim grupama gdje je veće interesovanje.

Vakcina je visoko bezbjedna, veoma djelotvorna i pruža dugotrajnu zaštitu.

Vakcinacija će se obavljati u sljedećim terminima:

NIKŠIĆ PROGNOZA