IJZ: Do kraja marta registrovana 834 slučaja obolijevanja od velikog kašlja

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) je od početka novembra do 31. marta registrovao 834 slučaja obolijevanja od velikog kašlja (pertusisa) – saopšteno je iz ove institucije.

Kod 719 osoba je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 115 osoba obolijevanje prijavljeno na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelim.

– Među registrovanim slučajevima (834), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (294), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (141), 16-20 godina (119), 6-10 godina (119), 1-5 godina (98), preko 65 godina (28), ispod 1 godine (21) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (14). Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (586), potom u Baru (42), Danilovgradu (38), Nikšiću (37), Beranama (33), Kotoru (20), Cetinju (16), Budvi (13), Tivtu (11), Bijelom Polju (9), Ulcinju (8), Herceg Novom (7), Zeti (6), Mojkovcu (3), Andrijevici (2), Petnjici (1), Plavu (1) i Pljevljima (1) – precizirano je u saopštenju IJZ.

Iz IJZ dodaju da su od sredine decembra do 31.03.2024. od strane nadležnih epidemioloških službi, epidemije pertusisa prijavljene u Podgorici, Baru, Danilovgradu, Nikšiću, Beranama, Kotoru, Cetinju, Budvi, Tivtu, Bijelom Polju i Herceg Novom.

Od registrovanih slučajeva (834), kako navode, kod 773 (preko 90 odsto) je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina, ili osobe nisu bile vakcinisane, ili ne postoji dokaz o vakcinaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina).

– Nakon pet ili više godina od završene primovakcinacije ili revakcinacije ne može se očekivati postojanje imuniteta zbog karakteristika acelularne vakcine. Glavni cilj vakcinacije protiv pertusisa je da se pravovremenom i potpunom vakcinacijom (primljena 3+1 doza vakcine) zaštite djeca ispod pet godina starosti – istakli su u saopštenju.

Prema informacijama dostupnim IJZCG, ukupno je od početka decembra uslijed obolijevanja od pertusisa u Crnoj Gori hospitalizovano 55 osoba od kojih su trenutno četiri pacijenta na bolničkom liječenju.

– Među hospitalizovanim najveći udio su činila djeca ispod 5 godina (36) i to odojčad uzrasta ispod 12 mjeseci među kojima je bilo 13 hospitalizovanih i djeca uzrasta od 1 do 5 godina među kojima je bilo 23 hospitalizovanih. Među hospitalizovanima (55), 52 osobe nisu bile vakcinisane ili je od posljednje doze vakcine (treće doze vakcine ili prve revakcinacije) sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina – napominju iz Instituta za javno zdravlje.

Podsjećaju da je do sada prijavljen jedan smrtni ishod uslijed obolijevanja od pertusisa osobe starosti 80 godina.

– Pertusis je oboljenje kod kojeg se naročito teški simptomi mogu javiti kod novorođenčadi i nepotpuno vakcinisane odojčadi (djece uzrasta ispod jedne godine, a naročito ispod šest mjeseci), kod kojih je ova bolest nerijetko životno ugrožavajuća. Pored njih, bolest može biti teška i za nepotpuno vakcinisanu djecu uzrasta od 1 do 5 godina. Adolescenti, odrasli i potpuno vakcinisana djeca najčešće imaju blaže ili atipične simptome velikog kašlja, iako se izraženo oboljenje može javiti u svim uzrasnim grupama posebno kod onih kod kojih je od završene primovakcinacije/revakcinacije prošlo duže od četiri godine i kod onih koji imaju neka pridružena hronična oboljenja/stanja – upozoravaju iz IJZ.

Poseban apel uputili su na osjetljive grupe, odnosno na članove njihovih porodica i sve osobe koje dolaze u kontakt sa njima, da budu veoma pažljivi i da, pored pravovremene vakcinacije djece, primjenjuju opšte mjere prevencije (izbjegavanje bliskih kontakata sa bebama i malom djecom kada imamo ima simptome respiratorne infekcije ili striktno pravilno nošenje maske ukoliko kontakt ne možemo izbjeći, odlazak kod ljekara radi testiranja i uključivanja adekvatne antibiotske terapije) u cilju smanjenja rizika obolijevanja od velikog kašlja i daljeg prenošenja bolesti.

– U Crnoj Gori je dostupna i kombinovana vakcina protiv velikog kašlja, difterije i tetanusa (Tdap) koja je se preporučuje trudnicama između 27. i 36. sedmice trudnoće radi zaštite novođenčeta/odojčeta u prvim mjesecima života, osobama primaocima transplantata matičnih ćelija koštane srži i zdravstvenim radnicima koji rade u porodilištima, kao i odjeljenjima pedijatrije za novorođenčad i odojčad – dodaje se u saopštenju.

Iz IJZCG pozivaju sve roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom vakcinacije i da bez medicinskih kontraindikacija utvrđenih i u pisanoj formi navedenih od strane ljekara ne odlažu vakcinaciju.

– Pravovremena vakcinacija je veoma važna i odlaganje vakcinacije bez utvrđenog i medicinski opravdanog razloga može biti veoma opasno jer se time produžava period kada su djeca osjetljiva na infekcije određenim uzročnicima i može dovesti do ozbiljnih posljedica. Podsjećamo da je prema Stručno-metodološkom uputstvu obezbijeđeno PCR testiranje za svu djecu ispod pet godina, trudnice, bolnički liječene pacijente, dok je za ostale obezbijeđena dijagnostika analizom specifičnih IgG antitoksin antitjela na Bordetellu pertusis iz krvi – zaključuju u saopštenju.

Foto: IJZ

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA