Hrvatski mediji pohvalili Crnu Goru: Poslali su avion po svoje građane, mi nijesmo

Nakon što je avionom kompanije Er Montenegro iz ratom zahvaćenog Izraela, evakuisana 101 osoba iz Crne Gore i još osam zemalja, mediji u regionu pohvalilu su požrtvovanost crnogorske vlade u kriznim situacijama.

Hrvatski „Indeks“ navodi da je Crna Gora, zemlja bitno manja i siromašnija od Hrvatske, pokazala kako država treba da se ponaša i „očitala lekciju Hrvatskoj“.

– Šta reći nego: Crnogorci, svaka čast! Poslali ste avion, izvukli svoje državljane i još, koliko je bilo mjesta, poveli građane drugih zemalja. Neke države su slale i vojne transportne avione, što je u ovakvim okolnostima bolje rješenje od civilnih koji mogu imati ograničenja radi osiguranja ratnih rizika i drugih razloga. Mi smo svoje transportne avione davno prizemljili- piše Index.hr.

Napominju da Hrvatska ima nacionalnu avio kompaniju, te da su mogli poslati avione jer je aerodrom u Tel Avivu otvoren.

– Međutim, Hrvatska nije poslala avion po svoje državljane. Crna Gora šalje poseban avion, Srbija drži redovni let plus dodatni- ističe hrvatski medij.

Podsjećamo, odluku o evakuaciji svojih državljana iz Izraela donijela je Vlada Crne Gore. Iz ratnog područja crnogorskim avionom stigli su i građani Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Slovenije,Srbije, Švedske i SAD.

Vučinić: Sve pohvale za MVP i Crnu Goru

Crnogorski državljanin Vladimir Vučinić za portal Dan je ispričao da su državljani zemalja regiona, koji su sa njim iz Izraela preksinoć doputovali u Podgoricu, pohvalili Crnu Goru.

– Neki su bili u nevjerici da mala zemlja šalje avion za svoje građane, a njihove, mnogo bogatije zemlje, ne. Oni su imali i lošiji kontakt sa svojim ambasadama, a nekima je saopšteno da vanrednog leta nema već da moraju da čekaju redovni- ispričao je Vučinić.

On je pohvalio rad Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i srpskog konzulata u Izraelu.

Foto: Tviter/DAN

NIKŠIĆ PROGNOZA