Hridsko jezero – ljepota u osami na 1.970 nadmorske visine

Hridsko ili kako se još zove Ridsko jezero plijeni ljepotom, a u ovom mirnom kutku na sjeveroistočnoj strani Prokletija u samoj blizini albanske granice, ne možete da ne uživate. Smješteno je između vrhova Mali i Veliki Rid, a ispod vrha Ridski krš (2.358mnv), po čemu se smatra da je i dobilo ime.

Od brojnih crnogorskih planinskih jezera ovo je smješteno na najvećoj nadmorskoj visini od 1.970 m. Okruženo je četinarima, zbog čega je jezero obojeno lijepim nijansama zelene boje. Voda je izuzetno bistra, što se objašnjava njenom izuzetnom čistoćom.

Do jezera se može doći iz pravca Plava, od kojeg je udaljeno oko 18 km.

Za ljetnjih dana kada je niži vodostaj jezero je dugačko oko 290 m, a maksimalna širina mu je oko 175 m. Ukoliko se odlučite za šetnju duž obale čeka vas oko kilometar puta.

Prema narodnom vjerovanju ovo lijepo planinsko jezero u osami Prokletija su vile nekada davno učinile ljekovitim. Čak i danas u plavskom kraju, djevojke i žene posjećuju ovo jezero ostavljajući komade nakita uz molitve vilama za sreću. Vjeruje se da kupanje u ovom jezeru donosi ženama ljepotu, zdravlje i plodnost.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA