HRA: Za 20 godina Crna Gora nije napredovala po pitanju suzbijanja policijske torture

Iako više puta upozorena, Crna Gora nije suzbila kulturu zlostavljanja u policiji jer nije efikasno procesuirala i odgovarajuće kaznila za to odgovorne policijske službenike, uključujući šefove koji se moraju smatrati odgovornim za djelovanje onih kojima rukovode, saopštili su iz Akcije za ljudska prava.

To je poručeno na zaključak Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja (CPT) u izvještaju povodom posjete njihove delegacije Crnoj Gori prošle godine koji je juče objavljen.

Komentarišući takve ocjene, iz HRA su kazali da, ako želi da uspostavi vladavinu prava i zavrijedi članstvo u Evropskoj Uniji, novi ministar unutrašnjih poslova, za razliku od svih dosadašnjih, ni na koji način ne smije da podržava policijsku torturu i ometanje pravde iznuđivanjem lažnih iskaza, već to, kako kažu, mora biti osoba spremna i sposobna da iskorijeni tu pojavu, pored ostalog i suspendovanjem policajaca protiv kojih je zbog toga pokrenut krivični postupak, a uklanjanjem iz kontakata s građanima i javnošću onih čija se odgovornost izviđa, u skladu s međunarodnim standardima na koje je Crnu Goru ponovo upozorio CPT.

„Takođe, novi Vrhovni državni tužilac mora biti osoba koja će dati uputstvo državnim tužiocima da se ne zaustavljaju na izviđanju i procesuiranju samo neposrednih izvršilaca torture, već i njima nadređenih šefova, u slučajevima u kojima je očigledno, kako je to CPT naglasio, da se„matrica ponavlja“, da se iskazi iznuđuju istim metodama udaranja, elektro-šokovima, gušenjem plastičnim kesama, prijetnjama smrću itd, u što je cijeli svijet mogao da se uvjeri na osnovu fotografija koje su objavljene zahvaljujući dekodiranju SKY aplikacije“, navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, novi Direktor Uprave policije mora biti voljan i sposoban da policiju profesionalizuje postavljanjem na rukovodeća mjesta isključivo stručnjaka koji nikako nijesu povezani sa zlostavljanjem i drugim nezakonitim djelovanjem i uklanjanjem iz policijskih redova onih koji to jesu.

„Jedino takve kadrovske promjene mogu spriječiti da Crna Gora doživi javno sramoćenje u Savjetu Evrope, a neminovno i u Evropskoj Uniji, koje joj predstoji ako pod hitno ne uvaži preporuke Evropskog komiteta, kako je jasno upozoreno“, poručili su iz HRA.

Akcija za ljudska prava, kako su naveli, posebno upozorava na „skandalozna zalaganja pojedinih policijskih inspektora“ da se ukloni video nadzor iz policijskih prostorija, iako je CPT i u posljednjem izvještaju, kao i u ranijim, istakao značaj video nadzora za sprječavanje zlostavljanja, i preporučio da sve prostorije u kojima policija može vršiti ispitivanja budu pokriveni video nadzorom, a izrazio zabrinutost zbog izgubljenih snimaka iz prostorija u kojima je prijavljeno da je izvršeno policijsko zlostavljanje.

„Podsjećamo da je nažalost Ministarstvo pravde ministra Marka Kovača, odbilo predlog HRA da se Zakonikom o krivičnom postupku propiše obavezno snimanje razgovora u policiji i državnom tužilaštvu sa građanima, osumnjičenima i svjedocima, uprkos preporukama i Komiteta protiv torture i CPT-ja“, dodaju iz HRA.

Kako su istakli, CPT je i u posljednjem izvještaju, kao i prethodno skoro 20 godina, naglasio potrebu za unapređenjem uslova boravka u istražnom zatvoru, posebno u pogledu nivoa prenaseljenosti, kršenja zakona zbog prepolovljenog boravka na svježem vazduhu, nedostatka aktivnosti van soba i loših materijalnih uslova.

„Imajući u vidu da se svi ti neophodni zakonski uslovi ne mogu obezbjediti u postojećoj zgradi (istražnog) zatvora Podgorica, HRA je u saradnji sa NVO Juventas još 2015. preporučila Vladi Crne Gore izgradnju nove zgrade, ali to do danas nijedna vlada nije prihvatila“, poručuju u saopštenju.

Naveli su da očekuju od nove vlade da ozbiljno sagleda i riješi i ovaj problem.

„Imajući u vidu da će CPT u julu mjesecu razmatrati odgovor koji im je Vlada Crne Gore dostavila na izvještaj njihove delegacije, Akcija za ljudska prava će blagovremeno dostaviti informacije koje osporavaju tvrdnje Vlade iz odgovora o suspenziji policijskih službenika, kontinuiranom zalaganju vrha policijske hijarhije za poštovanjem ljudskih prava i suzbijanjem policijske solidarnosti u slučajevima torture, video nadzoru u Centru bezbjednosti Podgorica kao i audio-vizuelnom snimanju policijskog ispitivanja“, zaključuju iz HRA.

Foto: HRA

NIKŠIĆ PROGNOZA