HRA: Otkriti i procesuirati osobe koje su prijetile Petru Markoviću

Akcija za ljudska prava oštro osuđuje prijetnje fizičkim nasiljem psihologu Petru Markoviću iz Bara zbog njegovog vizuelnog identiteta, saopšteno je iz te organizacije.

„Očekujemo da osobe koje su prijetnje uputile budu otkrivene i procesuirane u njegovom i opštem interesu. Crnogorsko društvo mora usvojiti toleranciju različitosti. Ona podrazumijeva izostanak uniformisanosti. Nije važno kako je odjeven onaj koji govori, već šta nam govori. Marković je posljednjih dana prosvećeno govorio o potrebi da se temeljnom reformom vaspitanja i obrazovanja utiče na podsticanje empatije i smanjivanje agresivne komunikacije koja eskalira u najstrašnije oblike nasilja“, navode iz HRA.

Poručuju da prijetnje linčovanjem i sličnim fizičkim nasiljem, upućene Markoviću, predstavljaju radnju krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

„To se mora efikasno procesuirati i kažnjavati da se ne bi ponavljalo i dovelo do ozbiljnijih posljedica. Crna Gora je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranila svojim Ustavom, Krivičnim zakonikom i drugim zakonima. Očekujemo da se svaki oblik izazivanja i podsticanja mržnje po diskriminatornim osnovama procesuira, da se procesuiraju svi stariji od 14 godina, koji podliježu krivičnoj i prekršajnoj odgovornosti, a da roditelji odgovaraju za štetu koju nezakonitim ponašanjem pričine mlađa djeca.

Apelujemo na donosioce odluka da pokažu odgovornost u svom djelovanju, a posebno u kreiranju javnog mnjenja i da promovišu toleranciju. Jedino na taj način, uz zakonsko i posvećeno djelovanje nadležnih institucija, možemo osigurati klimu u kojoj se možemo nadati sigurnosti za sve nas i našu djecu“, zaključuju u saopštenju HRA.

Foto: HRA

NIKŠIĆ PROGNOZA