Građani brane zgrade od divlje dogradnje

Podgoričani podržavaju novinu da ukoliko žele da zamijene roletne ili škure na spoljašnjim prozorima i vratima u zgradi, zastakle terase ili postave klimu ili satelitsku antenu traže odobrenje Sekretarijata za planiranje prostora, ali i saglasnost skupštine stambene zgrade. Ovo pravilo našlo se u Odluci o obimu i vrsti dopuštenih radova na spoljnim djelovima stambene zgrade. Sada su nam zgrade šarenih fasada, „okićene“ klimama i antenama, neke terase su zastakljene, neke imaju samo roletne, a sve to je raznih boja, piše Dan.

Mišo Boričić, nekadašnji predsjednik Skupštine stanara, kazao je da dogovor među stanarima mora da postoji. On podržava propise iz nove odluke, jer kaže, da se tako čuva izgled zgrade.

– Svako radi prema svojim potrebama, a ja nijesam pristalica toga. Vodio sam nekada ulaz i to sam prestao da radim kada više nije bilo dogovora. Moramo se dogovarati i pitati, jer remetimo red i estetski izgled zgrade ako svi budemo radili kako kome odgovara. Kod nas postoje graditelji i rušitelji. Više izgleda ima ovih drugih koji uništavaju dekor zgrada, a samim tim i grada – smatra Boričić.

Vojo Vujović se slaže da se prije radova mora dobiti odobrenje od Skupštine stanara, ali i od nadležnih.

– Ništa ne raditi bez saglasnosti stanara. Stanari zajedno treba da odluče, pa neka se dogovore da svi imaju iste roletne. Ne smijemo svojim radovima pričiniti štetu komšiji. Projektanti su radili i treba tako da ostane – ističe Vujović.

Nena Vukčević navodi da se spoljašni dio zgrade ne smije mijenjati.

– On mora ostati autentičan, odnosno onakav kakav ga je projektant uradio. Međutim, mi smo takvi da radimo samo kako nama odgovara. Mora se uspostaviti red, da li preko upravnika zgrada, a on dalje preko nadležnih ne znam, ali podržavam ovaj propis – ističe Vukčević.

Sa njom se slaže i Borka Filipović.

– Stan sam potpuno sredila. Kada bih planirala da nešto radim konsultovala bih se, a to bi svi trebali da urade – ističe Filipović.

Potpredsjednik Saveza arhitekata Crne Gore Slobodan Petrović kaže da se potpuno slaže sa odlukom koja je na javnoj raspravi, te da će sa kolegama dogovoriti da li će imati primjedbi. Petrović ističe da je sada problem što se mijenja vizuelni identitet grada.

– Da se makar stanari dogovore, a ovako svako stavi različito, pa neko ima bijele, neko sive roletne, neko mliječno, a neko obično staklo… Podržavam da se uvede red, kontrola i kazne. U zadnje vrijeme postala je praksa da u ugovoru investitora sa vlasnikom stana piše da se ne smije fasada objekta uzurpirati ili mijenjati, već da ako je potrebno nešto da se radi mora se tražiti saglasnost od projektanta, autora, investitora i svih stanara. Cilj nam je da zgrada ostane onakva kakvu smo je projektovali, jer struka treba da se pita. Vizujelno se ništa ne smije mijenjati, tako da se slažem sa odlukom. Mi smo donijeli i Pravilnik o projektovanju stambenih objekata. Recimo projektom se prediđa odgovarajuća pozicija klima, a spoljašnje jedinice treba da budu pozicionirane tako da ne budu vidljive na fasadi stambene zgrade, sa zasebnim odvođenjem vode iz uređaja u atmosfersku kanalizaciju – kaže Petrović.

Petrović ističe da ukoliko smatraju da zgrada treba da ima zastakljene balkone oni će je tako projektovati, te se ne slažu da to naknadno rade stanari.

– Po novom pravilniku terasa mora biti tri kvadrata, a u obavezi smo da isprojektujemo ostavu za svaki stan u zgradi. Razumijem da ljudima fali prostora, ali sada će nam obaveza biti da projektujemo i biciklanu, odnosno prostor gdje će svaki stan imati jedno mjesto za biiklo, kolica za djecu… Da li će to investitor zloupotrebljavati i prodavati te prostorije moraće da se vidi i tu kupci moraju da reaguju – ističe Petrović.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents