Grad Nikšić  i Tvrđava Bedem na svjetskoj mapi lokaliteta

Dani evropske baštine (EHD) obilježavaju se u Nikšiću od danas do 27.septembra, a lokacija je Tvrđava Bedem. Organizatori su NVO “Pro futuro” u partnerstvu sa Opštinom Nikšić, Ministarstvom kulture i medija i Turističkom organizacijom Nikšić.

„Naš koncept obilježavanja Dana evropske baštine 2023 čija je ovogodišnja tema “Živo nasljeđe” koncipirali smo na način da realizacijom 3 događaja doprinesemo podizanju svijesti ukupnih javnosti o doživljaju Tvrđave Bedem u Nikšiću kao segmentu zajedničkog evropskog kulturnog nasleđa i lokaliteta od izuzetne važnosti, iz kog razloga ukazujemo na njegovu kontinuiranu potrebu za zaštitu, očuvanje, promociju i valorizaciju. Pronalaženje ravnoteže uz jačanje osjećaja pripadnosti, podstiče nas da ponovo sagledamo i preispitamo odnos između našeg svakodnevnog života i kulturnog nasleđa. Izborom Tvrđave Bedem podstičemo interakciju između ljudi i zajednice koji se sastaju na ovom mestu, uz razmatranje kako Tvrđava doprinosi lokalnoj istoriji i kako bi se to moglo činiti. Mi predstavljamo naš način koji je ujedno odgovor na potrebe i izazove sa kojima se suočavamo Upravo inspirisani ovim motivima, za vikend smo započeli tradicionalnu volontersku akciju uklanjanja jako naraslog i zaraslog rastinja, trnja korova i raznovrsne nabujale vegetacije na čitavoj lokaciji Tvrđave kao i sa samih drevnih zidina, koje su većim dijelom potpuno “osvojene”, što ugrožava njihov opstanak, prijeteći na pojedinim mjestima potencijalnim obrušavanjem, što bi predstavljalo izuzetan gubitak”, saopštio je Petar Šundić iz organizacije „Pro futuro“.

Za 26.septembra planiran je javni čas sa učenicima drugog razreda OŠ „Branko Božović“ iz Podgorice, a tema je  “Putovanje kroz vrijeme”.

Na Bedemu će 27.septembra obilježiti Svjetski dan turizma. Toga dana gosti će im biti učenci sedmog razreda takođe OŠ „Branko Božović“.

foto:RTNK

NIKŠIĆ PROGNOZA