Gornje Luge-biser Polimlja: Turiste dočekujemo uz pečenje i kačamak

Mještani sela Gornje Luge nadomak Andrijevice uz slogu i razumijevanje žele da od ovog malog mjesta na sjeveru Crne Gore naprave turističku atrakciju.

U planu je da se u ovom selu u Gornjem Polimlju izgrade veliki bungalovi, kako bi se dočekali i domaći i strani turisti. 

„Dočekaćemo turiste uz tradicionalna naša jela: kačamak, tu je i kuvani krompir i kajmak, a biće i pečenja“, poručuju mještani.  

U Andrijevici ima 18 mjesnih zajednica, a Gornje Luge je jedno od njih. Prema posljednjem popisu, u ovom selu živi 80 stanovnika i kao većina sela u Crnoj Gori, suočavaju se sa velikim odlivom stanovništva. Omladina posebno odlazi u potrazi za boljim životom. 

Predsjednik Mjesne zajednice Gornje Luge Božo Ćulafić kazao je u emisiji „Mreža“ na TVCG da je to sve posljedica velike ekonomske krize. 

„Dosta mladih ljudi je napustilo selo. Brakova je sve manje, nezaposlenost je velika. Sa te ekonomske strane, živjeti na selu u sjeveru jako teško“, kaže Ćulafić. 

Nekada je ovo selo živjelo od stočarstva i poljoprivrede. Nema domaćinstva koje nije držalo veliku stoku. 

„Danas se mještanima to ne isplati. Nema otkupa, niti subvencija od države, nema bespovratnih kredita, a ni mehanizacije. Danas više niko neće da ore njivu na plug ili sa konjem“, pojasnio je Ćulafić. 

Ipak, u Mjesnoj zajednici trude se koliko mogu da stvore bolje uslove za život u ovom selu. 

Skoro šest godina vrijednog rada i zalaganja i rezultati su tu: napravili su kapelu, seoski dom, prostorije za mjesnu zajednicu, a posebno su se potrudili oko izgradnje seoskih puteva. 

„Mogu reći da smo kao bratstvo Ćulafić dosta složni. Mogli bi bolje, ali trenutno sam zadovoljan“, istakao je Ćulafić. 

Božo kaže da im u izgradnji dosta pomaže opština Andrijevica, a i Ministarstvo poljoprivrede. 

„Napravili smo uličnu rasvjetu od 50 stubova, završili smo seoski dom i kapelu. Napravili smo i put za planinu Zeletin i za mjesto Duboki potok“, ističe Ćulafić. 

Ostalo je još da se uradi put do mjesta Jagnjilo i dionica puta Piševska rijeka.

„Tu treba kilometar i 800 metara asfalta. Šumski kamioni tuda prolaze i put je u tom dijelu zaista neophodan. Ovdje od rata nije bilo pomaka, a uradili smo dosta stvari. Činilo smo sve što je u našoj mogućnosti da naši mještani imaju dobre uslove za život“, zaključio je Ćulafić. 

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA