Gorjanc-Prelević: Adžićeva bahatost će kad-tad doći na naplatu

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je čovjek koga zakonitost očigledno ne zanima i koji je, nažalost, i dalje u poziciji da kao ministar zloupotrebljava službeni položaj, a jedini pravi lijek za to je da i njemu i svim drugim takvim državnim službenicima računi njihove bahatosti kad-tad dođu na naplatu, kazala je za Pobjedu izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc -Prelević.

Prema pisanju Pobjede, ona je to kazala komentarišući nastup Adžića koji je juče uspio da u nekoliko sati, od gostovanja na jutarnjem programu TV Prva do sjednice Vlade, generiše količinu sadržaja koju bi s mukom povezala i najnaprednija vještačka inteligencija, ali i poslao opasne poruke crnogorskoj javnosti da ga zakoni suštinski ne interesuju, optužio medije i nevladine organizacije da rade za mafiju i ostrvio se na advokate.

Robovanje zakonima

Okidač za takvo njegovo ponašanje je bila presuda Upravnog suda kojom je odluka Vlade od 30. marta o razrješenju direktora Uprave policije Zorana Brđanina, koja je donešena na njegov prijedlog, proglašena nezakonitom.

Adžić je, gostujući u jutarnjem programu na TV Prva, bio izričit da uprkos presudi Upravnog suda Brđanin neće nastaviti da obavlja funkciju direktora UP i sa pozicije rukovodioca resora koji je odgovoran za odbranu zakona i Ustava države poslao uznemirujuću poruku javnosti Crne Gore.

„Ne mislim da moramo da robujemo zakonima koji su nespretno napisani“, kazao je Adžić.

Svoj tvit od prethodnog dana, koji je očigledno bio usmjeren ka instituciji Upravnog suda, da mafija „neće kadrirati MUP-om“, juče ujutro je proširio targetiranjem „nekih medija, političkih partija i nevladinih organizacija“ koji, prema njegovom mišljenju, za račun kriminalnih organizacija opstruiraju rad policije i MUP-a koji su pod njegovim rukovodstvom ostvarili nikad viđene rezultate u posljednjih 30 godina i to, uprkos obrazovanju u oblasti turizma, njegovoj hrabrosti.

Brđanin smijenjen proizvoljno

Gorjanc-Prelević je za Pobjedu kazala da je Upravni sud utvrdio da je Brđanin smijenjen proizvoljno, nezakonito i poništio vladinu odluku o smjeni, i da je takva odluka suda sasvim očekivana.

„Brđanin je trenutno punopravni direktor sa svim ovlašćenjima. Ministar ne samo što ga je nezakonito smijenio, nego i otvoreno govori da mu do zakonitosti nije ni stalo. Crna Gora više ne bi smjela da dozvoli da ima takve ministre, jer tako neće zadržati ni postojeće pozicije, a kamoli da će ući u Evropsku uniju“, kazala je direktorica HRA.

Ona ističe da je drugo pitanje da li je Brđanin sporan jer je njegov pomoćnik Dejan Knežević osnovano sumnjiv da je učestvovao u stvaranju kriminalne organizacije i odavao tajne podatke.

„U nedostatku osnovanog razloga za smjenu, Adžić je protiv Brđanina mogao da podnese krivičnu prijavu sa dokazima za to što tvrdi – da bi Brđanin „zaustavio funkcionalnost rada organa i suprotstavio se profesionalizmu“, ali vidimo da to do danas nije uradio, jer takvih dokaza vjerovatno i nema“, kazala je Gorjanc-Prelević.

Adžić je, kako kaže, i inače sklon neosnovanim kvalifikacijama.

„On je i nama u Akciji za ljudska prava zaprijetio da borbom protiv policijske torture uništavamo policiju, tako da u nedostatku dokaza protiv Brđanina mislim da su njegove procjene neozbiljne. Ako Adžić sada donese novo rješenje o smjeni Brđanina, koje Upravni sud ponovo proglasi za nezakonito, to je osnov za krivično gonjenje ministra za zloupotrebu službenog položaja ili nesavjesan rad u službi, a svakako može i da odgovara za naknadu štete koja je Brđaninu pričinjena nezakonitom smjenom“, kazala je Gorjanc-Prelević za Pobjedu.

Izvor: Pobjeda

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA