Gorjan Prelević: Sudski savjet ignoriše 35 upražnjenih mjesta u osnovnim sudovima

Odlaganje izbora sudija svakodnevno umanjuje ažurnost sudova, protivno javnom interesu ostvarivanja pravde i privatnim interesima građana koji zavise od sudskih odluka, saopštila je izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević.

Ona je kazala da je, iako u crnogorskim osnovnim sudovima postoji čak 35 upražnjenih sudijskih mjesta, što se, kako tvrdi, neminovno odražava na ažurnost sudova, prošlo 100 dana otkako Sudski savjet nije izabrao za sudije i rasporedio 11 kandidata za sudije koji su uspješno završili inicijalnu obuku.

„Takođe, već 21 dan Savjet nije odgovorio na pismo Akcije za ljudska prava koja je na to skrenula pažnju, niti se na posljednjoj sjednici u četvrtak bavio tim pitanjem“, dodala je Gorjanc Prelević.

Prema njenim riječima, kandidati koji su uspješno završili obuku zaslužuju da budu izabrani za sudije i, u skladu s tim, steknu pravo na sudijski staž i odgovarajuću zaradu.

„Od 15 osnovnih sudova u Crnoj Gori, čak 14 funkcioniše u smanjenom kapacitetu, sa jedan do pet upražnjenih sudijskih mjesta. S druge strane, 11 kandidata za sudije je osamnaestomjesečnu obuku uspješno završilo 18. aprila, a još nije raspoređeno na upražnjena sudijska mjesta“, objasnila je Gorjanc Prelević.

Osnovnom sudu u Baru, kako tvrdi, nedostaje pet sudija, Osnovnim sudovima u Beranama i u Podgorici po četvoro, a Rožajama troje.

„Sudu u Rožajama nedostaje više od polovine sudija, sudovima na Žabljaku i u Danilovgradu polovina, a sudovima u Baru, Beranama, Pljevljima, Herceg-Novom skoro polovina“, navela je izvršna direktorica HRA.

Ona je istakla da je posebno problematično stanje u Osnovnom sudu u Herceg Novom.

„Taj sud faktički funkcioniše sa troje sudija već sedam mjeseci iako bi trebalo da ih je sedam. Prilikom intervjua, koje je Sudski savjet prošle nedjelje sproveo sa kandidatima za predsjednika Osnovnog suda u Herceg Novom, moglo se čuti da je prije mjesec dana v.d. predsjednice tog suda, Vesna Gazdić, uvela prekovremeni rad u sudu; da je povećan broj nezavršenih predmeta (na kraju 2021. neriješeno 1730 predmeta, na kraju 2022. godine 1854 predmeta); da je na kraju 2022. godine u tom sudu ostalo neriješeno 478 predmeta starijih od tri godine, tzv. predmeta sa crvenim omotom, kao i da se, u slučajevima kad nije moguće formirati tročlana vijeća zbog nedostatka sudija, predmeti prosleđuju Osnovnom sudu u Kotoru“, rekla je Gorjanc Prelević.

Ombudsman je, kako kaže, još početkom juna apelovao da se izabere sudija za Građansko odjeljenje suda u Herceg-Novom.

„Sudski savjet je 3. avgusta 2021. godine, nakon obavljenog pisanog testiranja i održanih intervjua, izabrao 15 kandidata za sudije koji su u skladu sa članom 54 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, upućeni na inicijalnu obuku u trajanju od 18 mjeseci. Od 15, četvoro je ranije završilo sa obukom nakon čega su izabrani za sudije i raspoređeni sredinom marta, odnosno maja 2022. godine. Preostalih 11 kandidata je obuku završilo 18. aprila 2023. godine, kada je Sudski savjet svakome utvrdio ocjenu „zadovoljava“ naglasivši da će „odluke o njihovom izboru i raspoređivanju biti donijete na nekoj od narednih sjednica Savjeta“. Međutim, od tada je prošlo više od tri mjeseca i 9 održanih sjednica“, objasnila je ona.

Dodala je da se radi o kandidatima: Milošu Jokanoviću, Ivani Žujović, Ivani Radović, Ani Rovčanin, Milošu Moračaninu, Milici Ćetković, Hasire Bećović, Artanu Kromi, Darku Božoviću, Tanji Kuburović Radusinović i Veri Femić.

„Kako je problem aktuelizovan 10. juna na skupu na kom je Akcija za ljudska prava predstavila izvještaj „Primjena Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku 2017-2022“, uputili smo pismo Sudskom savjetu sa pitanjem zašto 11 kandidata čeka na raspoređivanje obzirom na čak trostruko veći broj upražnjenih mjesta u sudstvu. Prema članu 53 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, kandidati za sudije zasnivaju radni odnos u Osnovnom sudu u Podgorici do donošenja odluke o izboru i raspoređivanju i za to vrijeme imaju pravo na zaradu u iznosu od 70 odsto zarade sudije. Oni su i dalje u radnom odnosu u Osnovnom sudu u Podgorici i primaju platu iz budžeta tog suda“, navela je Gorjanc Prelević.

Oa je kazala da je na poslednjoj sjednici od 20. jula, izabrano novih 10 kandidata za sudije koji su upućeni na osamnaestomjesečnu inicijalnu obuku koja će biti okončana krajem januara 2025. godine.

Pored toga, dodaje Gorjanc Prelević, krajem juna je raspisan i novi javni oglas za 15 kandidata za sudije.

„Ponovo apelujemo na Sudski savjet, njegovu predsjednicu Vesnu Simović Zvicer i članove iz reda uglednih pravnika Lora Markića, Dobricu Šljivančanina, Radoja Koraća, članove iz reda sudija Sanju Konatar, Predraga Tabaša, Rada Ćetkovića, Radonju Radonjića, v.d. predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesnu Vučković i ministra pravde Marka Kovača, da transparentno objasne razloge za ovakvu situaciju. Samo kroz odgovorno i transparentno djelovanje može se osigurati vladavina zakona i pravičnost za sve građane Crne Gore“, zaključila je izvršna direktorica HRA.

foto:Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA