Glavni grad: Izdato 6.600 besplatnih đačkih kartica za gradski prevoz

Glavni grad je do sada izdao 6.600 besplatnih kartica za đake za linijski gradski prevoz, saopšteno je portalu Dnevno.me iz Sekretarijata za saobraćaj.

Zbog velikog interesovanja za ovu vrstu usluge, rok za prijave učenika produžen je do 31. oktobra, pa samim tim iz Glavnog grada očekuju da će taj broj biti i veći.

„Zadovoljni smo odzivom građana i kada je riječ o besplatim promotivnim vožnjama koje smo realizovali tokom septembra, kako bi ih motivisali da koriste javni gradski prevoz. U narednom periodu nastavljamo posvećeno da radimo na unapređenju stanja saobraćaja u Podgorici sa ciljem da linijski prevoz bude prvi izbor naših sugrađana“, kazali su iz Glavnog grada.

Ističu da su prema Planu linija definisane 24 linije prevoza putnika, te da kontinuirano sprovode aktivnosti na modernizaciji i digitalizaciji linijskog prevoza putnika.

„Samim tim, svakodnevno smo u toku sa zahtjevima građana i u skladu sa pomenutim, redovno se pristupa organizaciji novih i reorganizaciji postojećih linija gradskog prevoza. Ukoliko posmatramo isključivo ekonomsku korist, za očekivati je da su gradske linije isplativije u odnosu na prigradske. Međutim, svrha linijskog prevoza je da služi građanima Podgorice sve dok na njima imamo putnika. Sve gradske linije su važne i u narednom periodu se nadamo da ćemo pokriti i one djelove grada koji nijesu adekvatno povezani linijskim prevozom. Za očekivati je da prigradske linije nisu ujedno i rentabilne, imajući u vidu manji broj putnika, ali svaki građanin nam je podjednako važan, tako da ćemo raditi na efikasnijoj organizaciji kako bi ova vrsta usluge bila dostupna svima“, navode iz Glavnog grada.

Zvanični redovi vožnje su dostupni na sajtu Glavnog grada u sekciji „Gradski saobraćaj“ https://podgorica.me/stranice/gradski-saobracaj, dok u ovom periodu imaju i takozvane “probne linije” L15,L16, L23,L30, L53 L54B/55, za koje će Glavni grad raditi presjek stanja, odnosno opterećenja, kako bi odlučili da li će biti stalne linije ili ne.

„U planu unapređenje aplikacije Klik Bus“

„U planu je unapređenje softverskog sistema aplikacije Klik Bus, kao i digitalizacija servisa linijskog prevoza putnika kroz integraciju platforme Google Transita koji će omogućiti građanima da na brži i jednostavniji način dobiju sve informacije o linijama.

Napominjemo da je uređenje stanja javnog prevoza u Podgorici dugogodišnji problem koji ne može biti riješen u kratkom roku, već je riječ o sistemskom pristupu, analizi stanja na terenu, osluškivanju potreba sugrađana i uređenju svih karika koje čine javni saobraćaj u jednom gradu, na čemu nova gradska uprava posvećeno radi“, kazali su iz Sekretarijata za saobraćaj.

Takođe, građani se za sve dodatne informacije mogu kontaktirati i dispečerski centar (067 936 333; 067 148 702).

Foto: Glavni grad

NIKŠIĆ PROGNOZA