Gest djevojčice iz Šavnika oduševio: „Željela sam da pokažem ljudima da je najvažnije biti čovjek“

Anđela Gašević, polumaturantkinja Osnovne škole „Bogdan Kotlica“ u šavničkom Boanu, čiji je gest privukao ovih dana pažnju, u razgovoru za naš portal skromno navodi da joj je mnogo važnija diploma od novca.

Proglašena je za đaka generacije, a novčanu nagradu koju je dobila od Udruženja „Uskok“ iz Beograda odlučila je da podijeli sa svim drugarima iz razreda.

Odluku je, kako kaže, donijela sama, a podržali su je i roditelji.

„Željela sam da pokažem ljudima da je najvažnije biti čovjek. Važnija mi je diploma nego novac. Naučila sam da treba dijeliti i pomagati drugim ljudima, pa sam se i ovog puta vodila time“, priča četrnaestogodišnja Anđela.

Nagradu joj je uručio predstavnik Udruženja „Uskok“ Veljko Todorović na svečanosti koja je u školi održana u ponedjeljak povodom 153 godine rada te ustanove.

Anđela navodi da su se drugari sa kojima je podijelila nagradu iznenadili njenim postupkom.

„Bili su iznenađeni, jer to vjerovatno nijesu očekivali. Ipak, možda su se i nadali, jer smo mi godinama sve dijelili i bili smo baš složno odjeljenje. Tako smo naučili, pa smo tako i završili školovanje. Moramo se radovati i tuđem uspjehu, jer je uspjeh jednog uspjeh svih nas“, kazala je Anđela.

Poručuje da znanje treba dijeliti, te da se na taj način „obogaćuje karakter“.

„Djeca treba da budu motivisanija kada je u pitanju učenje. Čini mi se da djeca nemaju dovoljno poštovanja prema školi i da je to veliki problem. Sada su neki drugi trendovi u modi koji su doprinijeli da se škola zanemari, što sigurno nije dobro“, istakla je Anđela.

Nakon završene OŠ „Bogdan Kotlica“ u šavničkom Boanu, Anđela će upisati Gimnaziju „Stojan Cerović“ u Nikšiću. Period proveden u Boanu, kako kaže, pamtiće samo po lijepim stvarima, iako nije bilo lako odrastati u ovom mjestu.

„Kada je manje učenika sigurno da se više i uči. Bilo je teško, ali svi smo dali doprinos i trudili se. Imali smo kvalitetnije učenje, ali znanje je veoma važno i zbog toga nam to nije teško padalo. Bilo je tu i negativnih strana, ali to je zanemarljivo. Ovo je mala sredina, uvijek postoje predrasude, ali bili smo složni“, navodi Anđela.

Prema njenim riječima, mane ovog mjesta su i što svake godine ima sve manje učenika. U školi je trenutno svega 26 učenika, a unazad nekoliko godina bilo je oko 40.

„Mislim da smo mi čak i imali sreće što nas je šestoro u odjeljenju. Imaju dva odjeljenja sa po jednim učenikom. Njima je sigurno najteže i vjerovatno tu ima mnogo manje motivacije za učenjem nego što je to slučaj kod nas“, kazala je Anđela.

Ističe da se svake godine neko odseli iz ovog mjesta u potrazi za boljim životom.

Njena majka Tanja Gašević, navodi da se Anđela trudila i učila tokom cijelog školovanja, te da je „vrijedno dijete“.

„Najvažnije je da je Anđela odrastala u zdravom okruženju i da je prihvatila da vrijeme provodi uz knjigu, a ne uz telefon, što je mnogo važno u današnje vrijeme. Trebalo je da bude i ‘Luča’, ali je tokom koronavirusa došlo do malog opuštanja i ostale su joj neke četvorke, ali to i nije toliko važno“, kazala je ona.

Navodi da je Anđela talentovana za mnoge stvari, naročito za crtanje i jezik.

„Ali, prije svega voli matematiku i zbog toga se odlučila da upiše Gimnaziju u Nikšiću. Veoma je talentovana za crtanje, a njeni crteži su krasili školu dugo vremena. Bila je i u Udruženju ‘Grafički dizajn’. Osvojila je i prvo mjesto na takmičenju iz engleskog jezika, odnosno za napisani strip na engleskom jeziku. U mnogim stvarima je dobra i zbog toga je i dobila nagradu za đaka generacije“, istakla je Tanja.

Direktor OŠ „Bogdan Kotlica“ Čedomir Ašanin rekao je portalu Dnevno.me da je Anđelin gest izvanredan i da je ponosan na njen postupak.

„Bio sam Anđelin razredni tri godine i znam kakva je učenica i osoba. Uvijek sam i govorio ‘nagrada jednog od nas je nagrada za sve nas’. To je sjajno odjeljenje i odličnih šest učenika“, kazao nam je kratko Ašanin.

izvor:Dnevno

foto:privatna arhiva/Dnevno

2 komentara
Najviše glasova
Najnoviji Najstariji
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

EH DA SU NAM SVA DJECA TAKVA ĐE BI NAM BIO KRAJ

Bravo Anđela. Sve pohvala tebi, tvojim roditeljima i školi. Da nam je još ovakve đece bilo bi nam društvo mnogo bolje i bogatije.

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA