GA: Nedopustivo da policijski službenici za zlostavljanje budu kažnjeni kućnim zatvorom

Građanska alijansa smatra nedopustivim da policijski službenici za krivično djelo zlostavljanje budu kažnjeni kućnim zatvorom, kao što je to situacija sa slučajem Kojaševića.

Iz GA poručuju da se ovim nastavlja blaga kaznena politika crnogorskih sudova, koji cijeneći olakšavajuće okolnosti kazne svode na zakonski minimum.

“Na ovaj način sudska praksa šalje poruku da zlostavljanje neće biti adekvatno sankcionisano i da se policijski službenici mogu bez ikakvih posljedica vratiti redovnim poslovima u policiji. U prilog tome ide i slučaj policijskog inspektora Slobodana Vulanovića koji je zbog zbog 30 udaraca po glavi i tijelu kažnjen istom kaznom, u trajanju od četiri mjeseca”, ukazuju iz Građanske alijanse.

Ovlašćenja policijskih službenika utvrđena Zakonikom o krivičnom postupku, ističu iz GA, moraju se vršiti u skladu sa evropskim standardima zabrane torture.

“Tako praksa Evropskog suda za ljudska prava (Ribitsch protiv Austrije, Bouyid protiv Belgije) jasno ukazuje da svaka primjena fizičke sile prema osobi koja dođe u dodir sa službenim licima, a koja nije apsolutno neophodna zbog postupanja te osobe, ponižava ljudsko dostojanstvo i, u načelu, predstavlja povredu zabrane zlostavljanja. Imajući u vidu da Kojašević u konkretnom slučaju nije pružao nikakav vid otpora, niti je bio naoružan, jasno je da se radi o klasičnom primjeru zlostavljanja, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije i potrebu za preispitivanjem presude. Samim tim, neprihvatljive su olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenog i ne nude minimalnu garanciju da se povratkom na službenu dužnost neće ponavljati slični primjeri”, naglasili su u saopštenju.

Ovakva presuda, ocjenjuju oni, izaziva ozbiljne sumnje u odgovornost u slučajevima policijske torture, čime se stvara atmosfera nekažnjivosti, i podržava jedan neprihvatljiv vid postupanja u redovima policijskih službenika.

“I svakako, ovakvim postupanjem, dodatno se ugrožava povjerenje građana u policijske institucije i pravosudni sistem. Zato su nam neophodni odlučniji koraci u kažnjavanju zloupotreba ovlašćenja policijskih službenika, kako bismo spriječili njihovo ponavljanje i vratili povjerenje građana u naše institucije”, ističu iz Građanske alijanse.

Građanska alijansa, poručuju, nastaviće aktivno da prati slučajeve torture, u okviru projekta “Bez nekažnjivosti za kršenje i povredu ljudskih prava u Crnoj Gori”, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Foto: Građanska alijansa

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA