FZO: Kontrolom prekovremenih sati uštedjeli više od pola miliona eura

Za neometano funkcionisanje Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) u narednoj godini biće potrebno 470 do 480 miliona eura, što je 80 do 90 miliona više nego što je to sad slučaj, poručio je direktor te ustanove dr Vuk Kadić.

Kako je rekao na konferenciji povodom Sajma medicine, poslat je izvještaj Ministarstvu finansija alo je otvoreno pitanje da li će se to ispuniti.

“Uradili smo na osam odsto BDP-a. Pitanje je koliko će odobriti Ministarstvo finansija. To je oko 80 do 90 miliona više nego što je izdvojeno ove godine. A kapitalne investicije iznose oko 30 miliona eura. Plate čine trećinu tog udjela”, rekao je on.

Na pitanje da li kontrolišu prekovremeni rad zaposlenih u FZO, a za koji je ranije u medijima bilo polemike, jer je bilo riječi da zaposleni zloupotrebljavaju prekovremene sate, Kadić je rekao da je kontrola uvedena.

“Uveli smo kontrole i uštedijećemo za godinu više od pola miliona eura, to je riješeno. To je kontrola prekovremenih i dopunskih sati, tako da je to velika ušteda. U odnosu na prethodne godine, ne znam kakav je bio ranije obim posla, ali mogu reći da ćemo sad uštedjeti novac, uveli smo smjenski rad i time smo sve riješili”, naveo je Kadić.

foto:RTCG/screenshot

NIKŠIĆ PROGNOZA