(FOTO/VIDEO) Za očuvanje autohtone „piperske žuje“, Bulatoviću štap iz Hilandara

Podno velikog Žurima, na nepreglednim livadama i pašnjacima Zagaračkog katuna na Lukavici, porodica Bulatović boravi od sredine juna nekada i do decembra. Život na ovim valovitim predjelima je težak, ali Novelja Bato, njegova supruga Dragica, sinovi Dragiša, Milorad i Pero su ovdje jer vole ono čime se bave. A posao nije lak. Nema slobodnih dana i iziskuje stalni napor i velika ulaganja.

Bato i porodica imaju oko 1200 ovaca. Dio stada čini i čuvena piperska žuja, oko 500 grla,  vrsta koju su Bulatovići uspjeli da sačuvaju od izumiranja. Autohtona vrsta, žućkaste boje, nekada dika i ponos mnogih stada, sada se u velikom broju može vidjeti samo na ispaši Lukavicom.

Svi iz porodice  angažovani su i pomažu. Njihov trud i rad prepoznao je i Svetozar Radonjić, inženjer agronom, koji je Batu zbog očuvanja autohtone rase ovce, piperske žuje, dodijelio štap iz manastira Hilandar sa izgraviranom jedinstvenom porukom, „Žuje ti se iljadile“.

Iako ništa ne može nadomjestiti boravak u prirodi, čist vazduh, zdravu hranu, pogled na veliki i mali Žurim, Bulatovići se suočavaju sa velikim problemom –  lošim putem. Od skretanja sa glavnog puta ka katunu može se samo terenskim vozilom i sa iskusnim vozačem za ovaj nepristupačan put. Dionica duga par kilometara više nalik na improvizovani prolaz nego put, usporava  djelatnost porodice.

Pašnjaci i livade Lukavice opijaju nestvarnom ljepotom, pogled na stada u podnožju Žurima obećava da život stočara iako težak – opstaje, kamenite stijene Žurima čekaju nove ispaše, a oni zbog kojih ovaj kraj živi nadaju se vremenima kada će lakše i brže stizati do katuna, možda baš asfaltiranim putem.  

Dragana Papović

foto/video:RTNK

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA